Gazdaság

Veszélyesen megugrott az élelmiszer-behozatal

Szlovákiát elárasztják a külföldi élelmiszerek, ami súlyos érvágást jelent a hazai termelőknek. Az ellenzék szerint az áldatlan helyzetért az agrártárca is felelős.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 24. 16:06

A legnagyobb mértékben az állati eredetű termékek behozatala nőtt  - TASR-felvétel

„Az idei év első felében 875,5 millió euróval több mezőgazdasági és élelmiszeripari terméket hoztak be Szlovákiába, mint amennyit kivittek innen, ami azt jelenti, hogy csak a múlt év azonos időszakához képest több mint 40 százalékkal nőtt az ezekkel a termékekkel folytatott külkereskedelmi hiány” – nyilatkozta Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője. Az első fél évben 2,215 milliárd eurónyi mezőgazdasági és élelmiszeripari terméket hoztak be az országba, 7,4 százalékkal többet az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, csaknem 10 százalékkal az állati eredetű termékek importja ugrott meg. Bővült azonban az élelmiszerek, az üdítők és a dohányipari termékek behozatala is. Szlovákia az idei év első felében ugyanakkor csupán 1,339 milliárd euró értékben szállított külföldre agrártermékeket. „Jelentős mértékben, mintegy 22,5 százalékkal csökkent az idei első fél évben a növényi eredetű termékek exportja, de állati eredetű termékekből is 14 százalékkal kevesebbet szállítottunk külföldre, mint egy évvel korábban” – tette hozzá Korpáš.

2018. augusztus 22. 12:37

Egyre több élelmiszert dobunk ki

„Szinte hihetetlen, hogy mire voltak képesek az elmúlt 2,5 évben az SNS jelöltjei az agrártárca élén” – nyilatkozta Boris Kollár, a Sme rodina elnöke, aki szerint a szlovákiai mezőgazdaság az egyik legsúlyosabb válságát éli. „Látványosan nő a behozatal, miközben olyan élelmiszereket hozunk be, amelyek nálunk is megteremnek. Emiatt az üzletek polcain található élelmiszereknek már csupán a 38 százaléka hazai” – mondta Kollár, felszólítva az agrártárcát, hogy tegyen meg mindent az élelmiszerbiztonság növelése érdekében.

„Az agrártárca az elmúlt években mindent megtett a hazai élelmiszerek arányának a növelése és az üzletláncok megregulázása érdekében, javítva a hazai beszállítók helyzetén. Azt is tudomásul kell venni azonban, hogy piacgazdaságban, nem tervgazdaságban élünk. Nem szabályozhatjuk az árakat, és azt sem szabhatjuk meg az üzleteknek, hogy kitől szerezzék be az árut, és hogy azt milyen áron kínálják a vevőknek” – reagált az ellenzéki párt bírálatára Michal Feik, a földművelésügyi tárca sajtóosztályának a munkatársa. (sb, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Külföldi kezelés: nem fizet mindent a biztosító

Frissítve

Az SaS politikusának autóját húzták ki a Garamból, a kocsi belseje csupa vér volt

Agyonlőtték a Trainspotting színészét

Ijesztő baleset: autók repültek a D2-esen

Notre-Dame: Rövidzárlat okozhatta a tüzet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?