Gazdaság

Újabb kötelesség vár a termőföldet bérlőkre

Pozsony | A mező- és erdőgazdasági hasznosítású földterületek bérbeadásáról szóló törvénymódosítás új kötelezettségeket ró a földek bérlőire, akiknek csak pár napjuk maradt ezek teljesítésére.
Susla Béla

2019. január 15. 12:00

- Felvétel: Michal Smrcok/Plus jeden deň

A földek bérbeadásáról szóló törvénymódosítás kidolgozói elsősorban azt szeretnék elérni, hogy könnyebb hozzáférést biztosítsanak a földekhez azon gazdálkodók számára, akiknek az eredeti földterületnek megfelelő csereingatlan került a tulajdonukba, illetve a tulajdonjogokat átruházással szerezték meg, miközben az eredeti tulajdonosi határozat, amellyel a csereingatlant kijelölték – az eredeti földterület tulajdonjogainak megváltozása következtében –, érvényét vesztette.

A törvénymódosítás a bérlők számára új kötelezettséggel jár.

A bérlők kötelesek vezetni és megőrizni azon kataszteri adatokat, amelyek az elmúlt év december 31-éig voltak érvényben. Ezeket az adatokat és információkat legkésőbb ez év január 31-ig kötelesek benyújtani az illetékes járási hivatalnak.

„Az új kötelezettséget az 504/2003-as törvény 14. paragrafusának 3. bekezdése határozza meg” – nyilatkozta Michal Feik, a földművelésügyi tárca sajtóosztályának a munkatársa. A benyújtott információk alapján határozzák meg az ország egyes katasztereiben a bérleti díjat. „Az agrárvállalatoknál használt szokványos bérleti díj 1 hektárra számítva a törvény értelmében arra az adatra épül, amelyet az illetékes járási hivatal az előző év június 30-ig mutat ki az ország egyes katasztereire lebontva” – tette hozzá Feik. (sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?