Nem fogja elhinni: már 837 euró az átlagbér

Pozsony | Szlovákia gazdasága a harmadik negyedévben 2,4%-kal nőtt 2013 hasonló időszakához képest, az átlagbér elérte a 837 eurót, a munkanélküliek aránya pedig a második negyedévi 13,2%-ról 12,9%-ra mérséklődött – jelentette szerdán a Szlovák Statisztikai Hivatal. A vizsgált időszakban Magyarország gazdasága 3,1%-kal nőtt.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2014. december 4. 19:10

Szlovákia gazdasági növekedésének lendülete némiképpen lefékeződött a harmadik negyedévben: 2013 hasonló időszakához képest a bruttó hazai össztermék (GDP) 2,4 százalékkal bővült, míg a második negyedévben még 2,6 százalék volt ez a mutató. Örvendetes, hogy a növekedés motorja végre a belső fogyasztás lett (egy év leforgása alatt 2,8%-kal bővült), ami azt tükrözi, hogy megugrott a lakosság vásárlóereje. Összességében az év első 9 hónapjában 55,9 milliárd euró értéket állítottunk elő.
 
Idén érezhetően nőttek a keresetek: a harmadik negyedévben az országos bruttó átlagbér elérte a 837 eurót, ez 4,2 százalékkal haladja meg a 2013-as adatot. Mivel idén gyakorlatilag nincs infláció, ezért a növekmény egyben több mint 4 százalékos reálbér-növekedésnek felel meg – ilyen lendületes tempóra nem volt példa a válság 2008 őszi kirobbanása óta. Természetesen nagy az ágazati szórás, a banki és biztosítási szakmai alkalmazottai átlagosan 1489 eurót keresnek, míg az építőiparban csupán 601, a vendéglátásban pedig mindössze 532 euró az átlagbér. Ami pedig a regionális különbségeket illeti, Pozsony megye utcahosszal vezet (1069 euró), a sereghajtó Eperjes megye idevágó mutatója 636 euró.
 
A foglalkoztatottság az első 9 hónapban 1 százalékponttal nőtt, 2013 hasonló időszakához viszonyítva 41 900-zal többen vannak munkaviszonyban, akiknek együttes száma újra átlépte a 2 millió főt. Ezzel párhuzamosan csökkent az állástalanok aránya, az idevágó mutató végre újra 13 százalék alá bukott.
 
A harmadik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,5 százalékkal haladta meg az előző negyedévi szintet, közölte a KSH. Az éves bővülés 3,1 százalék volt. A legtöbb ágazat lassult az előző negyedévhez képest, de éves szinten a legtöbb szektor növekedni tudott. A mezőgazdaság tudott egyedül nagyobbat bővülni. Az év eleji szinthez képest az egyébként tíz százalék felett bővülő építőipar viszont már elég nagy ütemben lassul. A KSH azt is közölte, hogy októberben 5,2%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a friss adatok alapján a lassulás jelei láthatóak a gazdaságban. A beruházásoknál, az építőiparban és a feldolgozóiparban egyaránt lassul a növekedés, és ez igaz az ágazatok többségére is. A jelenlegi kilátások alapján arra számít Németh, hogy a negyedik negyedévben 2–2,5 százalékkal növekedhet a magyar GDP. Összességében pedig az egész évben 3,3 százalék körüli növekedéssel lehet számolni. A GKI Gazdaságkutató szerint növekszik Magyarországon a politikai és gazdasági bizonytalanság, és az államosító, piacellenes és korrupciógyanús gazdaságpolitika miatt az ország külföldi megítélése tovább romlik. Ezért jövőre már csak 2%-ra mérséklődő GDP-növekedést valószínűsítenek.
 
A román bruttó hazai össztermék (GDP) 1,8 százalékkal bővült a harmadik negyedévben. Éves szinten a GDP 3,2%-kal nőtt a 3. negyedévben a tavalyi július–szeptember közötti időszakhoz képest. A román kormány idén 2,5 százalékos gazdasági növekedést remél. A politikai válság ellenére a harmadik negyedévben felgyorsult a bolgár gazdaság növekedése. A szófiai statisztikai hivatal tegnap közétett jelentése szerint Bulgária hazai összterméke éves szinten 1,5%-kal bővült július–szeptemberben az előző negyedévi 0,8 százalékkal szemben. (SITA, TASR, MTI)
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

A vendéglősök a terasznyitást követően sem lélegezhetnek fel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.