Nagy a méh- és mézhiány

Az Európában előállított méz a kontinens fogyasztásának mindössze 60 százalékát fedi. A hiányzó mennyiséget külföldi importtal pótolják az európai országok, jelentős részét kínai behozatallal.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 23. 09:16

méh
Vannak országok, ahol a méhelhullás 60 százalékos volt tavaly - TASR

Szlovákiába viszonylag nagy mennyiségű méz jut be külföldről, melynek eredete gyakran ismeretlen, szakértők szerint ráadásul a minősége is megkérdőjelezhető. A helyzetet tovább rontja, hogy az elmúlt évi szlovákiai méztermésre nem csak az időjárás volt negatív hatással. „Csökkent a méhállomány. Gyengültek a méhcsaládok, a felépülésük pedig több méhésznél nem volt eredményes” – mondta Rudolf Moravčík, a szenckirályfai Méhészeti Múzeum vezetője. A méhelhullás Szlovákiában 10–12 százalékos volt, ám vannak országok, ahol elérte a 60 százalékot is.

Gál Attila magyarbéli méhész szerint a tavalyi méztermés csaknem harmadával volt kevesebb az azt megelőző évihez viszonyítva. „A szárazság volt a kiesés fő okozója. Jelenleg egyébként 40–45 családunk van, igencsak aggódnunk kell miattuk és törődni velük” – mondta lapunknak a magyarbéli méhész. Az elmúlt években a pozsonyi fedett piacon értékesítették a termékeiket, ma viszont a külföldi behozatal miatt már csak házi udvarról folytatnak árusítást.

Május 20-a mostantól a méhek világnapja

2017. december 20. 20:01

Május 20-a mostantól a méhek világnapja

A napokban Szlovákia és Magyarország közös projektet indított be a probléma leghatékonyabb orvoslása érdekében, a „Méhek az erdő gyermekei” elnevezéssel. A projektre az uniós alapokból mintegy 1 millió euró fordítható. Marián Staník, a Szlovák Erdők állami vállalat vezérigazgatója megjegyezte, hogy a projekt keretében mind a szlovák, mind pedig a magyar fél terepbeli méhmintagazdaságokat alakít ki. „Ezek közül elsősorban az erdei tantermet emelném ki, amely Szlovákiában Kistapolcsány üzemrészlegeként fog működni. Lényeges része a projektnek, hogy vásárlunk vagy 200 méhcsaládot, amelyeket lényegében az egész tervezet érint” – részletezte Staník. A továbbiakban kifejtette, hogy Kistapolcsányban méhskanzent is létrehoznak, ahol a nyilvánosság és a diákok egyaránt sokat megtudnak a méhészszakmáról. A Szlovák Erdők vállalat csaknem 12 hektárnyi területen ültet ki mézelő virágokat, valamint további 67 hektárnyi területen gazdagítja a már meglevő mézelő virágok számát. Staník szerint olyan aktivitásokról van szó, amelyekkel korábban az erdőgazdaság dolgozói nap mint nap foglalkoztak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Pozsony ures

Rendőrök fogják ellenőrizni a karantén betartását

kijárási tilalom

November 8-ig marad a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Kellemes volt olvasni a bírók őrizetbe vételéről szóló híreket

hajléktalan

A hajléktalanokat a szociális otthonokban fogják letesztelni

covid

Koronavírus: Innen származnak a kedden regisztrált fertőzöttek

Önkénteseket toboroznak

Vágsellyén a sétányon drive, autós koronavírus tesztelés is lesz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.