Most éri meg lecserélni régi hitelünket

Pozsony | Alig egy hónap múlva jóval könnyebben cserélhetjük majd le a jelenlegi, drágább jelzáloghitelünket egy kedvezőbbre. A bankok már hozzá-láttak az ügyfelek átcsalogatásához, a szakemberek szerint azonban a váltás előtt megéri alaposan tájékozódni, a cserére ugyanis könnyen ráfizethetünk.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. február 23. 17:00

Március 21-étől olcsóbban cserélhetjük le a régi, nagyobb kamatozású hitelünket egy új, alacsonyabb kamatozásúra. Akkor lép életbe ugyanis az a szabály, amely szerint a hitel idő előtti visszafizetéséért felszámolt díj a még visszafizetendő összeg 5 százalékáról maximum 1 százalékra csökken. Emiatt egyre több banki ügyfél keres majd olyan megoldást, amellyel csökkenthetné a kiadásait, vagyis valószínűleg sokan hátat fordítanak majd a jelenlegi bankjuknak. Ezzel tisztában vannak a pénzintézetek is, így várhatóan egyre több bank csökkenti az elkövetkező időszakban a jelzáloghitelek kamatait. Egyrészt azért, hogy a jelenlegi ügyfeleit megtartsa, másrészt azért, hogy a többi bank ügyfelét átcsábítsa magához.
 
Megéri várni
Az ügyfelek átcsábításában az Általános Hitelbank (VÚB) jár legelöl. A pénzintézet 1,49%-ra csökkentette a jelzáloghitelek kamatszintjét azoknak, akik más bankból hozzák át a lakáshitelüket, és nála nyitnak számlát. A kedvező kamat azonban csak a 3 éves lekötésekre érvényes, aki a kamatot öt évre szeretné lekötni, az ezt már kedvezőtlenebb feltételek mellett teheti meg. Nem a VÚB azonban az egyetlen bank, amely ilyen alacsony kamatot kínál. Egy ideje már az UniCredit is 1,49%-os kamattal csábítja az ügyfeleit, ehhez azonban szintén több feltételt szab: az ügyfélnek számlát kell nyitnia a banknál, a jelzáloghitelt pedig be is kell biztosítania, miközben a biztosítás a felvett összeg 3 százalékát teszi ki. „A VÚB példáját az elkövetkező időszakban a jelek szerint a többi bank is követi, így azoknak, akik a jelenlegi hitelüket kedvezőbbre cserélnék, még megéri várniuk” – nyilatkozta Maroš Ovčarik, a Finančný Kompas pénzügyi portál elemzője. Napjainkban minden negyedik felvett jelzáloghitel a régebbi, magasabb kamatozású hitel kiváltását szolgálja – mondta Zdenko Štefanides, a VÚB vezető elemzője, aki a nagy érdeklődést azzal magyarázta, hogy jelenleg az eddigi legkedvezőbb kamatszinttel szembesülnek a banki ügyfelek. „A hazai jelzálogkamatok már az eurózóna átlagát követik, attól alig 0,2–0,3 százalékponttal magasabbak. Az 5 éves kamatlekötésű hitelek átlaga 2,40% alá bukott” – tette hozzá.
 
Két százalék alatt
Több olyan bank is van, amely már jelenleg is 2% alatti kamatot kínál a jelzáloghitelekre. A Prima bank például 1,8%-os kamattal csábítja az ügyfeleket a három évre szóló kamatlekötés esetén. Ha az ügyfél a banknál nyit számlát is, akkor a hitelnyújtási díjat is megspórolhatja. A Sberbank 1,89%-os kamatot kínál azoknak, akik nála nyitnak számlát, és ezt használják is. A Szlovák Takarékpénztár és a ČSOB kamatai 1,9%-nál kezdődnek. Az utóbbi esetében ez a 3 évre lekötött kamatszintre érvényes, míg a Szlovák Takarékpénztár ezt az öt évre lekötött kamatszint esetében teszi lehetővé, a hitelt az ügyfélnek be is kell biztosítania, ráadásul a banknál olyan számlát kell nyitnia, amelyre bérének a kifizetését is átirányítja. A Tatra banka 1,95%-os akciós kamatot kínál a 3 éves lekötés esetén.
 
Ennyit spórolhatunk
A Finančná Hitparáda pénzügyi portál elemzői kiszámították azt is, hogy mekkora összeget takaríthatunk meg a hitel átvitelével egy másik bankba. Ha jelenleg egy 4 százalékos kamatozású hitelünk van, és ezt 1,5 százalékosra cseréljük, akkor egy 100 ezer eurós, 30 évre lekötött hitel esetében a havi törlesztő részletet 132 euróval, vagyis csaknem 28 százalékkal csökkenthetjük. Míg egy ilyen ügyfél jelenleg havonta 477 eurót fizet a banknak, a váltást követően már csak 345 eurót. Egy 20 évre lekötött, 20 ezer eurós hitel esetében a havi megtakarítás azonban például már csak nem egész 25 euró. A Finančný Kompas portálon egyébként mindenki maga kiszámíthatja, megéri-e a csere (refinanszírozás), a www.financnykompas.sk/refinancovanie-hypoteky címszó alatt, ha beírjuk az adatainkat, akkor a portál egyből kidobja, mennyi eurót nyerünk vagy veszítünk a cserén.
 
Figyeljünk a díjakra
Még az alacsonyabb kamatok miatt sem éri meg azonban mindenkinek átvinnie a hitelét egy másik bankba. Akinek már csak öt vagy hét éve marad hátra a visszafizetésig, az átvitellel járó díjak miatt nem biztos, hogy megéri. A váltás előtt így alaposan utána kell járni annak, hogy az adott bank milyen díjakat számol fel az ügyfélnek. Az ingatlan felbecsülése 100–150 euróba, a kataszteri bejegyzés 66 euróba is kerülhet, vannak azonban olyan bankok is, amelyek ezeket a díjakat sem számolják fel. Mielőtt meghoznánk a döntést, érdemes több bankot is felkeresni, és kiszámíttatni velük az átállás költségeit és a lehetséges megtakarításokat. (vlv, shz)
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Jahnátek

Kartellegyezség az uniós támogatásokért

Dacia

Szerb Fiat, szlovák Škoda és mexikói Audi?

Zuzana Čaputová

Čaputová továbbra is az önkéntes tesztelést szorgalmazza

Tomáš Drucker

Drucker azt kéri, legyenek nyilvánosak a központi válságstáb ülései

Peter Pellegrini

A Hlashoz kötődő képviselők ügyészt fognak választani főügyész-jelöltnek

Igor Matovič

A rendőrség foglalkozni fog Matovič horogkeresztes bejegyzésével

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.