Gazdaság

Megduplázzák a karácsonyi nyugdíjat

Pozony | Az idei év végén a szlovákiai nyugdíjasok dupla akkora karácsonyi nyugdíj-kiegészítésre számíthatnak, mint tavaly.
Molnár Iván

2019. február 7. 16:30

Míg 2018-ban a karácsonyi nyugdíj-kiegészítéslegfeljebb 100 euró volt, idén ez elérheti a 200 eurót, amire azonban nem az összes nyugdíjas jogosult. A maximális, 200 eurós kiegészítéshez azok juthatnak hozzá, akiknek a nyugdíja nem haladja meg a létminimum összegét, ami jelenleg 205,07 euró. A nyugdíj nagyságával párhuzamosan csökken a nyugdíj-kiegészítés összege is. Idén azonban nem csupán nagyobb összegre számíthatnak a nyugdíjasok, hanem többen is juthatnak majd hozzá a kiegészítéshez. Míg tavaly ez azoknak járt, akiknek a nyugdíja nem haladta meg az átlagbér 60 százalékát, idén ezt a határt 65 százalékra emelik. Tavaly karácsonykor azok nem kaptak nyugdíj-kiegészítést, akiknek a havi nyugdíja meghaladta az 572,40 eurót, idén ezt a határt 659,10 eurónál húzzák meg. „Ennek köszönhetően nagyjából 72 ezerrel többen jutnak majd hozzá a karácsonyi nyugdíjhoz, mint tavaly, a számuk így eléri az 1,28 milliót” – nyilatkozta Ján Richter munkaügyi miniszter, aki szerint szeretnék fokozatosan bevezetni a tizenharmadik nyugdíjat. Peter Pellegrini kormányfő szerint a 13. nyugdíj a későbbiekben elérné a nyugdíjas átlagos havi nyugdíját, amit azonban fokozatosan érnének el. „Az első körben az a cél, hogy ez legalább a nyugdíj 50 százalékát elérje” – tette hozzá a kormányfő, aki szerint azonban a részletekről egyelőre korai lenne nyilatkozni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Az épületek szépülnek, de kevesebb diákot vehet fel az Ipari

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?