Gazdaság

Mától engedélyezték a murci árusítását

A nagy melegeknek és a sok napsütésnek köszönhetően idén jóval korábban érik be a szőlő, a földművelésügyi tárca ezért most engedélyezte a murci korábbi árusítását.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 6. 18:09

- TASR-felvétel

 A hatályban levő jogszabály szerint csak augusztus 15-től lehet forgalmazni az erjedőben levő, 4–6 százalékos alkoholtartalmú szőlőmustot, a murcit, amit Szlovákiában sokan csak burcsákként ismernek, de a mostani minisztériumi kivételnek köszönhetően idén ezt már augusztus 6-ától, vagyis mától engedélyezik. „A klímaváltozás egyre több gondot okoz a szlovákiai termelőknek, a felmerülő problémákat így rugalmasabban kell orvosolnunk. Az idei év rendkívül meleg és napsütéses volt, emiatt pedig a szőlő 10–14 nappal korábban érik be. Mivel a 313/2009-es számú szőlőtermesztési és borászati törvény értelmében a murci árusítása augusztus 15-től december 31-ig engedélyezett, ezúttal kivételt tettünk az értékesítésében, így már augusztus 6-ától forgalmazható” – jelezte Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter.

2018. június 2. 19:00

Családonként 25 liter – engedélyezné a házi pálinkafőzést a Híd

A szaktárca a szőlőtermesztők és bortermelők szövetségének a kérésére engedélyezte a korábbi árusítást. „Csak azt a murcit lehet augusztus 6-ától forgalmazni, amely szlovákiai szőlőből készült. Az eladó az árusítás helyén köteles megjelölni termékét a Burčiak (Murci) kifejezéssel, továbbá feltüntetni a gyártóról szóló adatokat” – mondta Štefan Ryba, a minisztérium mezőgazdasági osztályának a vezetője. (sus)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?