Magyarország elszippantja a szlovák cégeket

Pozsony | A jelenlegi és a korábbi kormányok elhibázott gazdaságpolitikája miatt látványosan romlott Szlovákia megítélése a vállalkozók körében. Emiatt csak tavaly több mint 2 ezer cég fordított hátat az országnak. A többségük Magyarországon és Csehországban jegyeztette be magát.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 17. 19:08

Tavaly a szlovákiai cégvezetők körében Magyarország számított a legvonzóbbnak, ahová 622 szlovákiai cég telepedett át - TASR-felvétel

A vállalkozókkal szembe támasztott egyszerűbb feltételek, átláthatóbb jogszabályok, alacsonyabb adók, hatékonyabb bíróságok, kevesebb korrupció, alacsonyabb bérköltségek, nagyobb kereslet – a Bisnode tanácsadó társaság legfrissebb felmérése szerint a Szlovákiának hátat fordító cégvezetők ezzel indokolják, hogy társaságukat más országban jegyezték be. „Tavaly 2389 társaság hagyta el Szlovákiát, hogy egy másik országban jegyeztesse be magát. A legtöbben a szomszédos országokat választották. A legvonzóbbnak tavaly Magyarország számított, ahová 622 szlovákiai cég telepedett át. A sorban Csehország és Bulgária következik, 514 és 129 céggel, sokan választották azonban Lengyelországot és Romániát is” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője.

Romlik a vállalkozók helyzete, a gazdasági tárca most kicsit besegítene nekik

2018. április 13. 18:19

Romlik a vállalkozók helyzete, a gazdasági tárca most kicsit besegítene nekik

Magyarország elsősorban az alacsonyabb társasági adóval vonzza a vállalkozókat. „Míg Szlovákiában ez 21%, Magyarországon csupán 9. Az alacsonyabb adóteher lehet a titka azonban Bulgáriának is, ahol a társasági adó 10 százalékos” – mondta Štěpánová. Magyarország és Csehország vonzerejét szerinte növeli, hogy közel vannak, Csehországban ráadásul az összes szlovákiai vállalkozónak, Magyarországon pedig a Dél-Szlovákiából származó vállalkozók jelentős részének nincsenek nyelvi akadályai. „Lengyelország és Románia vonzereje az alacsonyabb bérköltségekben rejlik” – tette hozzá a Bisnode elemzője.

A Szlovákiát elhagyó cégek között látványos különbségek vannak azonban regionális szempontból is. A legtöbb ilyen társaság, nagyjából ezer, Pozsony megyéből költözött el, a második pedig Nyitra megye, 344 céggel. A sor végén Eperjes és Trencsén megye található, ezekből alig valamivel több mint 94 cég költözött el. Ágazati szempontból a kis- és nagykereskedelem vezet, több mint 500 céggel. (mi)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

A vendéglősök a terasznyitást követően sem lélegezhetnek fel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.