Gazdaság

Kissé drágul a karácsonyra szánt hal

Pozsony | Idén kissé drágább lesz a karácsonyi hal. Míg tavaly egy kilogrammnyi élő ponty ára 3,70 és 3,90 euró között mozgott, addig idén ez meghaladhatja a 4 eurót is. A kereskedők között azonban jelentős árkülönbségek lehetnek, így érdemes alaposan felmérni a kínálatot.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 12. 16:21

- Ján Krošlák felvétele

Szlovákia a karácsonyi ponty esetében is rászorul a behozatalra. „A tenyésztők a hazai kereslet nagyjából ötödét képesek kielégíteni, a többi behozatal” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. Az importhal 90 százaléka Csehországból, a többi Magyarországról származik. A halárusok szerint sokan az ünnepek előtti utolsó napokra hagyják a vásárlást, és gyakran előfordul, hogy december 23-án rohannak a karácsonyi pontyért. A Stomfai (Stupava) Halgazdaság az elmúlt héten 3,70 euróért árusította a ponty kilóját, a hétvégén azonban már 3,90-ért. De még ez is alacsonyabb volt, mint például Pozsonyban, valamint más városokban, ahol 4,20–4,30 euróért adták a ponty kilogrammját. 


„A 2,5 kilogrammnál könnyebb ponty kilóját ugyanolyan áron adjuk, mint azt, amelynek a súlya meghaladja a 2,5 kilót. A vevők részéről most még nem jellemző a fokozott érdeklődés, ugyanis már

évek óta visszatérő jelenség, hogy az utolsó pillanatra hagyják a karácsonyi hal vásárlását.

Az igazi vásárlási láz általában három-négy nappal karácsonyi ünnepek előtt indul be” – mondta lapunknak Juraj Vaicenbacher, a halgazdaság vezetője. Az idei karácsonyi piacra a tavalyihoz képest valamivel kevesebb pontyot szállítanak a Stomfai Halgazdaságból. „Pozsonyt és környékét, valamint az ország egyéb régióit is ellátjuk az ünnepek előtt hallal, a nagy üzletláncoknak azonban nem szállítunk” – mondta Vaicenbacher. 


A galántai járásbeli Jókán november 15-től árusítják a hónap folyamán elvégzett lehalászásból a halakat. „Csak Jókán árusítunk, máshova nem szállítunk. A vásárlók igényeit teljes mértékben kielégítjük, ugyanis tisztítjuk, majd akár porciózzuk is a karácsonyi asztalra szánt pontyot, vagy egyéb halfajtát. Például a harcsát, a tokhalat vagy a pisztrángot. A ponty kilogrammját 4,20-ért kínáljuk, a pisztráng kilója 6,20 euróba kerül. A nagy vásárlási láz december 20. körül indul be” – tájékoztatta lapunkat Karol Lehocký, a jókai Szent Péter Halászat munkatársa. (sb, mi)

Önnek ajánljuk

Kiska pártot alapítva fogná össze az ellenzéket

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Ez az öt csapat lehet a DAC ellenfele az EL-ben

Čaputová kedden fogadja Dankót és Pellegrinit

Női asztronautát küldene fel a Holdra a NASA

Már az óvodásoknak is magas lehet a vérnyomása a túlsúlytól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?