Jövőre olcsóbb lehet a villanyenergia

Az előzetes hírek szerint jövőre tovább csökken a villanyenergia ára. Hogy az elemzők jól mérték-e fel a helyzetet, azt már e héten megtudhatjuk. Ami biztos, hogy a későbbiekben már nem számíthatunk látvá-nyosabb áresésekre.
Molnár Iván

2016. november 29. 15:11

 

Hogy pontosan mire számíthatunk, azt egyelőre nehéz felmérni, hiszen a lakossági árak várható alakulásáról az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) előre semmilyen információt nem tesz közzé. Jozef Holjenčík, az ÚRSO elnöke azonban szeptemberben egyszer már „elszólta” magát, amikor egy interjúban a lakossági áram- és gázszolgáltatás esetében újabb árcsökkenést valószínűsített. Hogy igaza lesz-e, azt már e héten megtudhatjuk, az Árszabályozási Hivatalnak ugyanis november végéig kell döntenie a jövő évi lakossági árakról.

Mélyponton az árak

Az energiaárak csökkenésével számolnak az áramszolgáltatók és az elemzők is. „Az idei évhez képest akár az ötödével is csökkenhetnek az áraink” – nyilatkozta a Magna Energia energetikai auditora, Vladimír Balaj. Hasonló, nagyjából 15–20 százalékos árcsökkenést jelez a Slovakia Energy is.

A piacvezető Szlovák Gázművek (SPP) azonban egyelőre nem nyilatkozik a várható ármozgásokról. Az árcsökkenés az elemzők szerint teljesen indokolt. „A kereskedők idén jóval kedvezőbb áron jutottak hozzá az európai tőzsdéken a jövő évre jegyzett villanyenergiához és gázhoz, vagyis nagyobb az esélye annak, hogy ezt az energiaszolgáltatók ügyfelei is megérzik” – mondta Michaela Badidová, az Energieprevas.sk portál elemzője.

A fogyasztók sarca

Nem árt azonban tudni, hogy az energiaszolgáltatók által jelzett árcsökkenés kizárólag magára az energiára érvényes, ez pedig a fogyasztói árnak csupán a harmadát teszi ki. A fogyasztónak az energiaátvitellel kapcsolatos díjakat is meg kell fizetnie, nem beszélve az állam által kiszabott legkülönfélébb díjakról, hiszen az állam az energiaárakon keresztül a háztartásokkal fizetteti meg a környezetbarát energiára való áttérést és a hatalmas veszteségekkel dolgozó barnaszénbányáknak folyósított állami dotációt is.

Az INESS gazdaságkutató intézet számításai szerint egy olyan háztartás, amely villanyárammal fűt és a vizet is ezzel melegíti, évente csak ez utóbbiakra több mint 500 euróval járul hozzá. Hogy ezekért jövőre mennyit fizetünk, arról, az Árszabályozási Hivatal még nem nyilatkozott, ezt is csak november végéig köteles közzétenni. Ha azonban nagyobb díjat kíván beszedni, akkor a fogyasztói árak jövőre még elenyészőbb mértékben csökkenhetnek.

Küszöbön a változás

A piaci árak csökkenése az elemzők szerint ráadásul már elérte a mélypontot. A lejtmenet 2009-ben kezdődött, és azóta szinte folyamatos volt a csökkenés. Az elmúlt hetekben azonban már megindult egy lassú áremelkedés, ami valószínűleg az elkövetkező időszakban is folytatódik. A fogyasztók ezt már 2018-ban megérezhetik, amikor a háztartási villanyenergia ára a legrosszabb esetben akár már nőhet is. Michaela Krivá, a Közép-szlovákiai Áramszolgáltató (SSE) szóvivője szerint azonban, ha nem lesznek nagyobb kilengések, a fogyasztói árak 2018-ban is hasonló szinten lehetnek majd, mint jövőre.

Kevesen váltanak

A háztartások azonban ma már nincsenek „röghöz kötve”, 2012-től szabadon kiválaszthatják az energiaszolgáltatójukat. „Az eddigi tapasztalataink szerint rengeteg olyan háztartás van, amely az energiaszolgáltató lecserélésével vagy a helyes tarifaválasztással akár nagyobb összeget is megtakaríthatna” – nyilatkozta Radoslav Igaz, az ÚRSO szóvivője. Sokak szerint azonban a jelentősebb konkurencia kialakulásának épp az Árszabályozási Hivatal a legnagyobb kerékkötője. „Az ÚRSO nem csupán abba szól bele, hogy mekkora lehet a maximális ár, hanem a kereskedelmi feltételeket is szabályozza, emiatt pedig a szolgáltatóknak nincs nagy mozgásterük ahhoz, hogy jelentős különbségek alakuljanak ki közöttük” – vallja Stanislav Kovalík, a ČEZ Slovensko értékesítési igazgatója.

Nem elhanyagolható tény azonban az sem, hogy egyes energiaszolgáltatók ügynökei nem épp a legtisztességesebb módon próbálják meg rávenni az ügyfeleket a váltásra, ami növeli a bizalmatlanságot az alternatív szolgáltatókkal szemben. Így nem csoda, hogy 2013-ban a fogyasztóknak már csak 3,6, tavaly pedig csupán 2,7 százaléka cserélte le az áramszolgáltatóját. (TASR, SITA, mi)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

4 millió vakcina megvásárlására kötött szerződést a kormány

koronavírus-vakcina

11 fázisban fogják oltani a lakosságot a Covid-19 ellen

bara zoltán

Elnöki káosz után megbékélés?

Donald Trump

Trump megköszönte az elmúlt négy évet, levelet hagyott Bidennek

koronavírus

Január 25-én és 26-án is érvényben lesz a kijárási korlátozás

Joe Biden

Színes adatok az amerikai elnökökről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.