Jövőre érdemben nem drágul az autóbiztosítás

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításban érdekelt 12 hazai társaság a napokban tette közzé a 2015-re vonatkozó új díjtarifáit, az összeget legalább 750 ezer, a díjat januártól befizető járműtulajdonos várhatta érdeklődve.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2014. november 11. 19:44

Az elmúlt időszakban stabilizálódtak a tarifák, ezért nemigen kell számítani jelentős változásra – néhány biztosító esetében egyáltalán nem módosultak az árak.
 
Napjainkban az országos átlagból kiindulva 110 euró környékén mozog egy átlagos gépkocsi éves kötelező biztosítási díja. Egybevetésül: Lengyelországban 120 euró, Csehországban 130 euró, Ausztriában pedig 220 euró az éves átlagos díjösszeg. Az Allianz-Szlovák Biztosító nem változtatott a 2015-ös biztosítási díj kiszámításához szükséges paramétereken, a Kommunális Biztosító, a Kooperativa és a Generali sem módosított érdemben, a ČSOB pedig csupán a kockázatosnak számtó ügyfelek díjtételét emelte, a többiekét változatlanul hagyta.
 
Elértük a mélypontot
Peter Ripka, a ČSOB termékmenedzsere szerint a jelenlegi árszinttel már elértük a mélypontot. „A kötelező járműbiztosítás gyakorlatilag ráfizetéses, úgyis mondhatnánk, hogy 100 euró bevételre 110 euró kiadás jut. Ezért a pénzintézetek a kötelező biztosítást úgy kezelik, hogy ez úgymond megnyitja a kaput egy másik biztosítási termék előfizetése felé” – vallja Ripka. Az árakat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás vagy balesetbiztosítás kiszámítására és összehasonlítására szolgáló internetes portálok is figyelik. Az egyik legjobb összehasonlítási bázissal a superpoistenie.sk és a netfinacie.sk honlap rendelkezik. Előfordul az is, hogy a biztosítási tarifák összehasonlítására szolgáló honlapokon egy adott biztosítás 30–40%-kal drágább az adott biztosító honlapján kiszámított tarifánál. Ez azért van, mert a portálokon néha késéssel aktualizálják a legújabb kedvezményeket és bónuszokat. Ezért olyan fontos az aprólékos piackutatás, még mielőtt aláírnánk a szerződést a biztosítók valamelyikével.
 
Testre szabva
Maradva az áraknál, a tartósan stagnáló, évente legfeljebb 5%-kal emelkedő árszint a kiélezett verseny, az egyre több szereplő belépése mellett éppen a hallatlanul részletes, szó szerint személyre lebontott biztosítási konstrukcióknak is köszönhető. A testre szabott kifejezés nem túlzás, hiszen csak az egyik legnagyobb szereplőnél, az Allianz-Szlovák Biztosítónál az összes variáns kombinációja mintegy félmilliónyi lehetőséget jelent. Ezt úgy sikerült elérni, hogy a pénzintézeteknek már elegendő információjuk van az autósokról, meg tudják állapítani, kik a legveszélyesebb sofőrök, mely körzetekben van a legtöbb baleset, milyen típusú autókat lopnak el a leggyakrabban, ami egyre plasztikusabb biztosítási táblázatok kidolgozását teszi lehetővé.
 
A legjobb tarifákat az idősebb, 35 év fölötti sofőrök kapják, akik kisebb községben vagy városban élnek. Minél kisebb város, annál kisebb az esély a koccanásra, ezért annál kedvezőbb biztosítás. Ugyanakkor gyakran kedvezményt adnak olyan sofőröknek, akiknek 14 évnél fiatalabb gyermekük van. A tarifákat leginkább a sofőr életkora, állandó lakhelye, az autó motorja befolyásolja és az is fontos, hogy jogi vagy magánszemélyről van-e szó. A legkockázatosabb csoportba kétség kívül a nagy teljesítményű autóval rendelkező, 24 évesnél fiatalabb sofőrök tartoznak.
 
A biztosítást mindig a szerződésben meghatározott határidőn belül kell kifizetni. A sofőrök többsége rendszerint negyedéves szerződéseket köt. A vonatkozó jogszabály szerint, ha valaki egy hónapot késik a fizetéssel, akkor a biztosító jogosult elállni a szerződésétől. Ezt ráadásul visszamenőleg is megteheti. Ezért ésszerűbb évente egyszer vagy félévente fizetni a biztosítást, több biztosító bónuszt ad azon ügyfeleinek, akik egy összegben fizetik be a díjat. Hangsúlyozzuk újra, hogy a biztosítás megkötésekor ne csak a végösszeg nagyságát figyeljük, hanem a társaság által nyújtott járulékos szolgáltatásokat is, gondolunk itt elsősorban az autósegély (asszisztensi) szolgáltatásokra. Például baleset bekövetkeztekor az egyes biztosítók különbözőképpen határozzák meg az autósegély szolgáltatások összegének felső határát, egészen más feltételrendszer érvényes a hazai utakon bekövetkezett baleset utáni segélynyújtásra, mint a külföldön történt balesetekre. Nálunk a kötelező biztosításból eredően valamennyi társaság 5 millió euró összegig állja a vagyonban, és 1 millió euróig az egészségben keletkezett kárt.
 
Kiragadott példák
Mivel a biztosítók kínálata elképesztően sokrétű, az adatok finomításával szinte számtengert kapunk, ezért csak néhány aktuális ajánlatot ragadunk ki. Például a piacvezető Kooperativa 3 százalékos kedvezményt ad már azért, ha valaki egyszerre fizeti be az éves díjtételt (a Groupama pedig 5 százalékot), a mozgáskorlátozottak pedig a standard ajánlatokon túlmenően további 50%-os árkedvezményt kaphatnak. A ČSOB a 92 kW-os motorteljesítményig nyújt komoly árkedvezményt, idén a biztosítási díj 68 eurónál kezdődött. A gyermek utáni kedvezmény a 25%-ot is elérheti (ráadásul a díjban benne van az autóval szállított gyermek balesetbiztosítása is), ha a családon belüli második gépkocsit is a társaságnál biztosítják, az újabb 5 százalékos árlefaragást eredményezhet, mint ahogy az is, ha a ČSOB-nál kötjük meg a balesetbiztosítást. A francia hátterű Groupama ajánlata szintén csábító: a balesetmentesen vezető autótulajdonosok bónusza akár 60%-ra is felkúszhat, a 15 év alatti gyermeket nevelő szülők árkedvezménye 10%-ig terjed, ha a Groupamánál az ügyfélnek van egyéb biztosítása is, akkor további 10%-ot levehetnek a kifizetendő összegből, sőt, az OTP Banka Slovenskónál vezetett bankszámla is 5%-os árlefaragást eredményez. A társaság újdonság gyanánt az egyéni vállalkozók számára is kedvezményt nyújt. A felsoroltakból kitűnik, érdemes szétnézni a kötelező járműbiztosítás piacán. (só, Tr)
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
hégli gál

Gál Tamás: „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ötven embernek játsszunk”

reszpirátor

Szerdától kültéren is kötelező a reszpirátor viselése

pixabay

Az orvosok közzétették az omikron 14 leggyakoribb tünetét

Kidőlt fa

Kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat a Dunaszerdahelyi járásban

Djokovicon viccelődnek a szlovák rendőrök

Érsekújvár, városi uszoda

Megnyitják az újvári uszodát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.