Gazdaság

Ezer új állás jöhet létre az iskolai konyhákban

Pozsony | Akár ezer új munkahely is létrejöhet a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) új projektjének köszönhetően, amellyel az általános iskolákon szeretnének segíteni az idén ősztől életbe lépő ingyenes étkeztetéssel kapcsolatban.
Molnár Iván

2019. április 24. 12:00

A parlament tavaly decemberi döntése alapján az utolsó éves óvodásoknak már idén januártól, az alap-iskolás diákoknak szeptembertől jár az ingyenes ebéd. A kormány minden gyermek étkeztetéséhez 1 euró 20 centtel járul hozzá, a támogatást az iskolát és óvodát látogató gyermekek után az önkormányzatoknak utalja a kormány. A munkaügyi tárca emiatt arra számít, hogy ősztől megugrik az iskolai étkeztetés iránti érdeklődés, vagyis nagyobb teher hárul majd a konyhai alkalmazottakra. Ezen próbál meg segíteni a Munka-, Szociális és Családügyi Központ, amely az önkormányzatokkal együttműködve indítja be legújabb kezdeményezését.

A „Dolgozz az iskolai konyhában” projekt májusban startol, és az állam 8,5 millió euróval támogatja.

„A cél az iskolai étkezdék kisegítése új alkalmazottakkal. Az előzetes becsléseink szerint a projektnek köszönhetően ezer új munkahely jöhet létre, elsősorban kisegítő személyzetre gondolunk”

– mondta Marián Valentovič, az ÚPSVR vezérigazgatója, aki szerint a toborzást már e hónapban megkezdik. „Elsősorban az állástalanok körében szeretnénk megfelelő jelölteket találni, akiknek meg kell szerezniük az ehhez szükséges képesítést. Ezt követően szeptemberben, vagyis az új iskolaév kezdetén állhatnának munkába” – tette hozzá Valentovič.

Az iskolák fenntartói egy-egy új konyhai alkalmazottra nem egész 90 eurós támogatást kaphatnak, további 93 eurót igényelhetnek a munkaruhára és a baleset-biztosításra is. A támogatást 10 hónapon keresztül folyósítják majd. „A teljes munkaerőköltség 95 százalékát álljuk az iskola fenntartója számára, ami nagyjából 703 eurónak felel meg. Szakképzett munkaerő esetében havi 843 euróra számíthat a fenntartó” – mondta Valentovič.

Ján Richter munkaügyi miniszter szerint az önkormányzatok részéről nagy az érdeklődés a projekt iránt. „Aki azonban arra számít, hogy a munkaügyi hivatalokon keresztül korlátlan mennyiségű szakemberrel, szakácsokkal árasztjuk el az iskolákat, annak csalódnia kell. Elsősorban kisegítő személyzetről beszélhetünk, még ha folynak is átképzések a leendő szakácsok számára” – mondta Richter. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szlovákia a visegrádi négyek közül a legoroszbarátabb

Frissítve

Hivatalos: Cséfalvay kilép a Hídból

Frissítve

Baleset történt a pozsonyi Sitina-alagútban

Korai szívbetegség fenyegeti a túlsúlyos gyerekeket

Új-Zélandon télen is mezítláb járnak

Szaúdi dróntámadás: Trump csőre töltve

Legfrissebb galériák
Olvasta már?