Gazdaság

Drágábban tankolhatunk

Pozsony | Több mint három és fél éves csúcsra emelkedett a kőolaj világpiaci ára e héten, miután a mélyülő gazdasági válság azzal fenyeget Venezuelában, hogy még tovább csökken a latin-amerikai ország olajkitermelése és -exportja.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 9. 12:07

- Fotó: Matej Jankovič/Plus jeden deň

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Szlovákia számára is mérvadó északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egyaránt 2014 novembere óta nem látott szintre emelkedett. A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti (159 liter) ára elérte a 76,09 dollárt. A WTI hordónkénti ára 2014 novembere óta először törte át a 70 dolláros küszöböt, és napi csúcsán, 70,64 dolláron jegyezték júniusi szállításra.

Magyarországon már mától drágul az üzemanyag: a benzin literje 3, a gázolajé 2 forinttal nő. Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 381, a gázolajé 389 forintra emelkedik. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. Magyarországon a benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Szlovákiában a benzin.sk üzemanyagportál felmérése szerint a 95-ös oktánszámú benzin literjéhez az elmúlt egy hétben átlagosan 1,35, a gázolajhoz 1,23 euróért juthattunk hozzá. (TASR, MTI)

Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Zajban is lehet aludni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?