Gazdaság

Csaló e-mailek terjednek Szlovákiában

Számos online veszély leselkedik ránk az internetes térben, sokan nem is gondolják, hogy ők is könnyen áldozatok lehetnek. Éppen ezért most segítünk abban, hogy a jövőben könnyen felismerjük a jeleket, és ne dőljünk be a támadási kísérleteknek.
Szabó Laci

2019. augusztus 16. 09:00

- Fotó: shutterstock.com

Ám mivel a bűnözők módszerei egyre kifinomultabbak, egyre nehezebb dolgunk lesz… A napokban nagyon sok szlovákiai ügyfél egy csaló e-mailt kapott, a „feladó” a Telekom volt, és azt jelezte, hogy sürgősen ki kell fizetni a tartozást, mindenkinek ez az összeg 67,42 euró volt. A levél szinte teljesen megegyezett azzal a formátummal, amelyet a mobilszolgáltató küldeni szokott (sőt még a feltüntetett bankszámlaszám is a Telekomé volt), ám volt benne néhány eltérés. Az egyik, hogy nem tartalmazta a pdf-csatolmányt (a számlát), hanem egy .exe állományt, amely cselesen pdf-re végződött. Arra számíthattak, hogy az ügyfél nem tud semmilyen tartozásról (vagy magasnak tűnik a számla), és azonnal megnyitja a csatolt (rosszindulatú) állományt.

 A másik, hogy a név helyett csillagok szerepeltek, és az ügyfélszám sem helyes. A csalók telepíteni szeretnék a rosszindulatú szoftvert, amely érzékeny adatokat lophat a gépről, távolról irányíthatóvá teszik a gépet, és akár reklámok tömkelegével árasztják el a böngészőt, ezzel lehetetlenné téve a munkát. Szerencsére a legtöbb vírusírtó már nem engedi, hogy letöltsük a spyware-t. Egy másik esetben egy bank nevében küldözgettek leveleket, amely arra kéri a címzettet, hogy a linkre kattintva adja meg a bankkártyaszámát, és adatait (felhasználónév, jelszó), különben zárolják a számláját. Aki ezt megtette – sokan voltak – azok rövid időn belül arra lettek figyelmesek, hogy megcsapolták a számlájukat. Volt, akinek több mint 4000 eurót loptak el a számlájáról…

A két esetből is látszik, hogy a bűnözők már nem(csak) betöréssel szerzik a pénzt, hanem elsősorban az online térre koncentrálnak, arra számítva, hogy ott könnyen bedőlünk az általuk küldött e-maileknek. És sajnos sokan meg is teszik nekik ezt a szívességet. Hogyan ismerjük fel a csaló üzeneteket? Számos figyelmeztető jel lehet, de a bűnözők módszerei egyre kifinomultabbak, így egyre nehezebb leleplezni az ilyen kísérleteket.

Az első, amit mindig meg kell nézni, hogy milyen a levél szövege. Sokszor rossz minőségű fordítás – ez már egy árulkodó jel lehet, ha ilyent kap, azonnal törölje azt. A másik, hogy tudnunk kell, sem a bankok, sem a mobilszolgáltatók, sem pedig más cég sose kéri e-mailben, hogy adja meg a bankkártyaszámát, (belépési) adatait, jelszavát. Nézze meg a feladó e-mail-címét, az is sokszor árulkodó, hogy csak hasonlít, de nem ugyanaz, mint amelyről a mobilszolgáltató, bank, egyéb szolgáltató küldeni szokta a leveleket. Ha ilyen (gyanús) levelet kap, akkor mielőtt bármit tenne, hívja fel az ügyfélszolgálatot, és jelezze, milyen e-mailt kapott, az első történetben például így lehet(ett volna) ellenőrizni, hogy valóban van-e ilyen tartozása a mobilszolgáltatónál. És ami a legfontosabb, hogy sose kattintson semmilyen e-mailben kapott linkre, ne adjon meg személyes adatot, jelszót, bankszámla- vagy bankkártyaszámot! És természetesen van még egy elengedhetetlen dolog: mindig legyen vírusírtó a számítógépén, azt rendszeresen frissítse, ugyanis ez jelentősen növeli számítógépe, adatai és pénze védettségét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

A kreativitás és a belső vezér is hiányzott a DAC-ból

Válek Iván Nemesócsa régi-új polgármestere

Több tízezren követelték az abortusz teljes betiltását Pozsonyban

Kočner meg akarta akadályozni a Rusko elleni nyomozást

Részeg sofőr okozott balesetet Pozsony belvárosában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?