Csaló e-mailek terjednek Szlovákiában

Számos online veszély leselkedik ránk az internetes térben, sokan nem is gondolják, hogy ők is könnyen áldozatok lehetnek. Éppen ezért most segítünk abban, hogy a jövőben könnyen felismerjük a jeleket, és ne dőljünk be a támadási kísérleteknek.
Szabó Laci

2019. augusztus 16. 09:00

*
- Fotó: shutterstock.com

Ám mivel a bűnözők módszerei egyre kifinomultabbak, egyre nehezebb dolgunk lesz… A napokban nagyon sok szlovákiai ügyfél egy csaló e-mailt kapott, a „feladó” a Telekom volt, és azt jelezte, hogy sürgősen ki kell fizetni a tartozást, mindenkinek ez az összeg 67,42 euró volt. A levél szinte teljesen megegyezett azzal a formátummal, amelyet a mobilszolgáltató küldeni szokott (sőt még a feltüntetett bankszámlaszám is a Telekomé volt), ám volt benne néhány eltérés. Az egyik, hogy nem tartalmazta a pdf-csatolmányt (a számlát), hanem egy .exe állományt, amely cselesen pdf-re végződött. Arra számíthattak, hogy az ügyfél nem tud semmilyen tartozásról (vagy magasnak tűnik a számla), és azonnal megnyitja a csatolt (rosszindulatú) állományt.

 A másik, hogy a név helyett csillagok szerepeltek, és az ügyfélszám sem helyes. A csalók telepíteni szeretnék a rosszindulatú szoftvert, amely érzékeny adatokat lophat a gépről, távolról irányíthatóvá teszik a gépet, és akár reklámok tömkelegével árasztják el a böngészőt, ezzel lehetetlenné téve a munkát. Szerencsére a legtöbb vírusírtó már nem engedi, hogy letöltsük a spyware-t. Egy másik esetben egy bank nevében küldözgettek leveleket, amely arra kéri a címzettet, hogy a linkre kattintva adja meg a bankkártyaszámát, és adatait (felhasználónév, jelszó), különben zárolják a számláját. Aki ezt megtette – sokan voltak – azok rövid időn belül arra lettek figyelmesek, hogy megcsapolták a számlájukat. Volt, akinek több mint 4000 eurót loptak el a számlájáról…

A két esetből is látszik, hogy a bűnözők már nem(csak) betöréssel szerzik a pénzt, hanem elsősorban az online térre koncentrálnak, arra számítva, hogy ott könnyen bedőlünk az általuk küldött e-maileknek. És sajnos sokan meg is teszik nekik ezt a szívességet. Hogyan ismerjük fel a csaló üzeneteket? Számos figyelmeztető jel lehet, de a bűnözők módszerei egyre kifinomultabbak, így egyre nehezebb leleplezni az ilyen kísérleteket.

Az első, amit mindig meg kell nézni, hogy milyen a levél szövege. Sokszor rossz minőségű fordítás – ez már egy árulkodó jel lehet, ha ilyent kap, azonnal törölje azt. A másik, hogy tudnunk kell, sem a bankok, sem a mobilszolgáltatók, sem pedig más cég sose kéri e-mailben, hogy adja meg a bankkártyaszámát, (belépési) adatait, jelszavát. Nézze meg a feladó e-mail-címét, az is sokszor árulkodó, hogy csak hasonlít, de nem ugyanaz, mint amelyről a mobilszolgáltató, bank, egyéb szolgáltató küldeni szokta a leveleket. Ha ilyen (gyanús) levelet kap, akkor mielőtt bármit tenne, hívja fel az ügyfélszolgálatot, és jelezze, milyen e-mailt kapott, az első történetben például így lehet(ett volna) ellenőrizni, hogy valóban van-e ilyen tartozása a mobilszolgáltatónál. És ami a legfontosabb, hogy sose kattintson semmilyen e-mailben kapott linkre, ne adjon meg személyes adatot, jelszót, bankszámla- vagy bankkártyaszámot! És természetesen van még egy elengedhetetlen dolog: mindig legyen vírusírtó a számítógépén, azt rendszeresen frissítse, ugyanis ez jelentősen növeli számítógépe, adatai és pénze védettségét.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.