Bosznia hamarosan összeomlik?

New York |

<p>Magas rangú volt amerikai és brit diplomaták arra szólították fel szerdán a nemzetek közösségét, hogy ismét figyeljenek oda Boszniára, mert az ország "az összeomlás szélén áll".</p>

Richard Holbrooke egykori amerikai külügyi államtitkár-helyettes, az 1992-95-ös háborúnak véget vető daytoni megállapodás egyik fő kovácsa, valamint a brit Paddy Ashdown, Bosznia 2002-2006 közötti nemzetközi főképviselője a szarajevói Dnevi Avaz című napilapban közzétett nyílt levelükben hangsúlyozták: akárcsak 1995-ben, szükségessé vált az amerikai és európai határozottság és egység Bosznia ügyében, mielőtt újabb válság következik be az országban.
Holbrooke és Ashdown azzal vádolják az Egyesült Államokat, hogy "hátat fordított" Boszniának, az Európai Uniót pedig azzal, hogy képtelen volt egységes stratégiát kidolgozni a volt jugoszláv köztársaság jövőjét illetően. Szerintük a megoldás az lenne, ha az unió ráébredne: ismét meg kell erősíteni a főbiztossági hivatalt és a nemzetközi katonai jelenlétet, és hasonlóan tenne az új washingtoni vezetés is. A két volt diplomata ugyanis úgy véli, hogy ezek Bosznia fejlődésének mozgatói Dayton óta.
A daytoni békeszerződés megpecsételte Bosznia két részre, a Szerb Köztársaságra és a Muzulmán-Horvát Föderációra való osztását. Ezeket csupán gyenge központi intézmények kötik össze.
A múlt héten a Szerb Köztársaság ismét követelte a Boszniától való elszakadás jogát, miután a boszniai muzulmánok vezetője, Haris Silajdzic újra a boszniai szerb terület megszüntetésére szólított fel. A nemzetek közössége mindkét megoldást elutasítja, mert azok megsértik a béke-megállapodást.
Az etnikai megosztás, továbbá a szerb és a muzulmán vezetők nacionalista retorikája megfojtotta azokat a reformokat, amelyek Boszniát az Európai Unióhoz való közeledéséhez szükségesek lennének. A megosztottság csak erősödött, amióta a 2006-os választások után Siladjic, illetve a Szerb Köztársaság miniszterelnöke, Milorad Dodik hatalomra került. "Dodik azt állítja, hogy tiszteletben tartja Daytont, Siladjic annak revízióját követeli, de mindketten megsértik annak alapelvét: az egy államon belüli föderációs rendszert" - figyelmeztetnek a levél szerzői, akik szerint "újraéledt a gyanakvás és a félelem, amelyek 1992-ben a háborúhoz vezettek". (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?