Gazdaság

A szlovákiai bankok többsége az ingyenes számlavezetéssel is trükközik

Pozony | A szlovákiai bankok egyre kedvezőbb ajánlatokkal rukkolnak elő a számlacsomagok esetében, abban reménykedve, hogy a lehető legtöbb ügyfelet sikerül elcsalniuk a versenytársaiktól. Nem éri meg rákapni az első vonzó ajánlatra, a rossz döntésünknek ugyanis a pénztárcánk láthatja kárát.
Molnár Iván

2019. február 28. 14:00

A reklámokban szinte az összes pénzintézet kínál az ügyfeleinek kedvező számlacsomagot, ebbe gyűjtve az ajánlott szolgáltatásait és ennek ellenértékét. A csomagképzés célja, hogy ne kelljen az ügyfeleknek kitalálniuk, milyen szolgáltatásokat igényelnek a számla mellé. A bankok a tipikusnak tartott igényeket próbálják a csomaggal lefedni: csomagokat kínálnak fiataloknak, családoknak, vállalkozásoknak stb. Ma már a csomagokat számla és kártya kombinációjában kínálják. A bank kiválasztásánál azonban nem szabadna a reklámok alapján tájékozódnunk, hiszen ezekben a lényeget legtöbbször a képernyő alján pár másodpercre felvillanó kisbetűs részben tüntetik fel, vagy még abban sem. A reklámokban szereplő ajánlatokat legtöbbször az „ideális ügyfélre” szabják, akinek az ingyenes számlavezetéshez több feltételt is teljesítenie kell.

Erre vágynak az ügyfelek

A banki ügyfelek többsége ezzel szemben ma már alapkövetelménynek tartja az ingyenes számlavezetést, beleértve a kártyahasználatot is, és azt sem tartják elfogadhatónak, hogy ezért cserébe bonyolult feltételrendszernek kelljen megfelelniük. Hogy segítsen az eligazodásban, a pénzpiaci termékek összehasonlításával foglalkozó Finančná Hitparáda portál legfrissebb elemzésében annak nézett utána, hogy mely bankok felelnek meg leginkább azon ügyfelek elvárásainak, akik számlacsomagot szeretnének nyitni. A számlavezetés egy szolgáltatás, így értelemszerűen vannak költségei. A számlanyitást követően a számla fenntartásáért rendszeresen (általában havonta, de előfordulhat, hogy negyedévente) számlavezetési díjat fizetünk, függetlenül attól, hogy mekkora pénzforgalmat bonyolítunk le. Emellett fizetünk a bankszámlán keresztül lebonyolított műveletekhez igazodó további költségeket, (ún. tranzakciós díjakat). Ezek többnyire a végrehajtott műveletek összegével arányosak. Így fizetünk például az átutalásért vagy csoportos beszedési megbízásért. A bankok általában külön felszámolják a bankkártya költséget (pl. éves díjat, készpénzfelvétel díját) és további szolgáltatásokért is kérhetnek pénzt a számlavezető bankok (pl. az internetes vagy mobilra érkező számlainformációnak is költsége van).

 

A LEGOLCSÓBB SZÁMLACSOMAGOK TOPLISTÁJA:

l
A 2019. február 8-ai adatszerzésen alapuló táblázatban szereplő banki termékeket az ügyfél által ténylegesen kifizetett éves díj alapján rangsoroltuk. Az éves díj nem az adott év havi díjainak az összege, a számladíj ugyanis nem feltétlenül tartalmazza az ügyfél által igénybe vett összes szolgáltatás árát és a bank által kínált bónuszokat. A példánkban szereplő díjak egy olyan ügyfélre vonatkoznak, akinek havonta 3 állandó átutalása van, egyszer utal át pénzt az interneten keresztül, kétszer vesz fel pénzt saját bankjának az automatájából, háromszor fizet kártyával az üzletben együttesen 200 eurót, a bankszámláján 500 euró van, és havonta 400 euró érkezik a számlájára. (Forrás: financnahitparada.sk)

Ingyenes csomagok

„Szlovákiában jelenleg csupán két olyan pénzintézet található, amelyeknek az ügyfelei a számlacsomaghoz ingyen és bármilyen feltétel nélkül hozzájuthatnak. Az egyik a szlovák piacon újoncnak számító 365.bank, a másik pedig a Fio banka. Ez utóbbi azonban az ingyenes csomagot megrendelőknek havonta csak egy ingyenes pénzkivételt tesz lehetővé, a többi pénzfelvételért már fizetniük kell” – nyilatkozta Martin Švidroň, a Finančná Hitparáda elemzője. Az mBank és az UniCredit Bank ügyfeleinek az ingyenes számlacsomaghoz már eleget kell tenniük pár feltételnek, az is igaz azonban, hogy e tekintetben még ez a két pénzintézet kínálja a legkedvezőbb csomagot. Az UniCredit megköveteli, hogy havonta legalább 400 euró érkezzen a számlára, az mBank pedig azt, hogy havonta legalább 70 eurót fizessünk a kártyájával, vagy éljünk a hitelajánlatukkal.

A többi pénzintézet is több bónuszt kínál az ügyfeleknek, ezekhez azonban már több feltételnek is meg kell felelniük. A bankok egy részénél a számlák megnyitásához kötelezően el kell helyezni egy előírt minimális összeget (ez a számlanyitási minimum), vagy pedig vállalni kell, hogy havonta rendszeresen meghatározott összegű pénz (jövedelem) érkezik a számlára. A kötelezően elhelyezett összeg a számlanyitást követően a legtöbb esetben szabadon felhasználható.

Megéri szétnézni a piacon

„A banki ügyfeleknek megéri kihasználni a pénzintézetek között dúló konkurenciaharcot, és a lehető legkedvezőbb számlacsomag mellett dönteni. Ha puszta kényelemből a végsőkig kitartunk egy-egy bank mellett, annak a pénztárcánk látja kárát. Az internetnek köszönhetően ma már pillanatok alatt bárki összehasonlíthatja a pénzintézetek ajánlatait, kiválasztva a számára legmegfelelőbbet” – mondta Švidroň. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: még külön utakon

A Hyundai Kona Chilli egy szeretni való apróság

Sokszor lehet újrakezdeni az életet, de befejezni csak egyszer

Nehéznek nevezte házassága első évét Meghan hercegnő

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!