Gazdaság

A lakosság 80 százaléka megy nyaralni

Egyre többet és egyre többen utazunk külföldre, egyre többször repülővel.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 23. 18:36

(TASR/AP-felvétel)

Az elmúlt 25 évben látványosan megváltoztak a szlovákiai turisták utazási szokásai – derül ki az Union biztosító és a 2muse piackutató társaság felméréséből, amely szerint nagyjából 2013 óta többet utazunk, mint korábban.

„Az elmúlt öt évben elsősorban a rövidebb utazások száma nőtt. A gazdaságilag aktív lakosságra évente fejenként átlagosan három utazás jut, ezek közül egy külföldi. Míg az itthoni utakat a többség saját maga szervezi, a külföldiek esetében inkább az utazási irodák ajánlatai közül válogatnak” – mondta Michal Vyšinský, a 2muse kutatási igazgatója. Szerinte ma már a lakosság 81 százaléka tervez nyári kirándulást. 

A csehekhez és az osztrákokhoz képest még kevesebbet utazunk, a lengyeleket és a magyarokat azonban már leköröztük – tette hozzá Vyšinský.

Peter Ferjenčík, az Union utazásbiztosítási szakértője szerint, míg korábban sokan Görögországba és Törökországba is autóbusszal utaztak, ma itt is egyértelműen a repülőgépes utak dominálnak. A szlovákiai repterekről csak tavaly több mint 367 ezren utaztak valamelyik külföldi üdülőhelyre, 36 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

„A 90-es évekhez képest látványosan visszaesett a reklamációk száma is, az utazási irodák kínálatában ugyanis egyre több a minőségi szolgáltatásokat kínáló szálloda, amelyeket ráadásul a lakosság nagy része – a növekvő fizetéseknek köszönhetően – már meg is tud fizetni” – mondta Stanislav Macko, a Szlovákiai Utazási Irodák Szövetségének (SACKA) az elnöke. A SACKA adatai szerint tavaly az utazási irodákon keresztül 633,5 ezren utaztak külföldre, csaknem 42 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. A legkedveltebb célpont Bulgária volt, amit Horvátország és Görögország követett. Idén a legnagyobb növekedést a törökországi utak esetében regisztrálják, a törökök így újra megelőzhetik a bolgárokat, míg a harmadik helyen a görögök lehetnek. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?