A fiatalok többségének csak álom a saját lakás

Pozsony |

<p>Szlovákiában a lakosság fele manapság is olyan ingatlanban él, amely nincs a tulajdonában. Többségük ezt az anyagi helyzete miatt nem engedheti meg magának. A lakáshelyzet elsősorban a fiataloknak jelent megoldhatatlan problémát, a 18 és 24 év közöttiek többsége így még mindig a szüleivel él.</p>

A Partners Alapítvány és a Focus közvélemény-kutató intézet a pénzügyi jártasság közelgő, szeptember 8-ai világnapja alkalmából idén is felmérte a szlovákiai lakáshelyzetet, és azt is, hogy a lakosság milyen finanszírozási lehetőségeket vesz igénybe a lakásvásárláshoz. A saját lakás továbbra is a fiatalok számára jelenti a legnagyobb problémát. Míg a lakosság egészét tekintve a most közzétett felmérésben megkérdezettek 54 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy a saját tulajdonában levő ingatlanban lakik-e, a 20–24 éves korosztálynak a 68%-a, a 25–34 év közötti korosztálynak pedig a harmada még mindig a szüleivel él.

Kinek éri meg a hitel?

„A lakásvásárlás finanszírozása nem új keletű probléma. Az elmúlt időszakban ugyan csökkentek a hitelkamatok, a jelzáloghitelek havi törlesztőrészletei azonban az érintett családok számára még mindig a legnagyobb havi kiadásnak számítanak, amit az általunk elvégzett felmérés is alátámasztott” – nyilatkozta Juraj Juras, a Partners Alapítvány kurátora. „Ha a fiatalok hitelre szeretnének lakást vásárolni, ám félnek attól, hogy ezt a későbbiekben képtelenek lesznek visszafizetni, egy egyszerű teszttel felmérhetik a hitelképességüket” – mondta Andrea Straková, a Partners Group társaság pénzügyi elemzője. Szerinte a jelzáloghitel iránt érdeklődőknek legalább fél éven keresztül havonta akkora összeget kellene félretenniük, amekkorát a kölcsön törlesztő részletére fizetnének. Ha ezt probléma nélkül képesek túlélni, akkor elgondolkodhatnak a hitelfelvételen. Ellenkező esetben vagy a bevételeiket kellene növelniük, vagy a kiadásaikat lefaragniuk.

Havi 200 euró

„Az esetek többségében azt ajánljuk, hogy ha csak lehet, kerüljük a hitelfelvételt. A jelzáloghitelek esetében azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen ez esetben egy életre szóló problémát, a lakáshelyzetet igyekszünk megoldani, miközben a jelenlegi lakásárak mellett az emberek elenyésző hányada képes a megtakarításaiból lakáshoz jutni. A most elvégzett felmérésünk szerint a többség a megtakarításait kénytelen kiegészíteni az általa felvett hitellel” – tette hozzá Straková. A megkérdezettek 60%-a vallotta be, hogy a lakásvásárlást legalább részben hitelből oldotta meg, miközben a többségük átlagosan havi 200 eurót törleszt.

Tartalék a nehéz időkre

„A hiteligénylőknek elsősorban arra kellene ügyelniük, hogy a havi törlesztőrészletük ne haladja meg a bevételeik 30 százalékát. Ez esetben sem árt azonban, ha már a hitelfelvétel előtt létrehoznak egy kockázati tartalékot a nehezebb időkre” – vallja Straková. A tegnap közzétett felmérés szerint azonban a fenti tanácsokat a többség nem tartja be. A hitelfelvevők felének például semmilyen tartalékai nincsenek vészhelyzet esetére. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!