Fekete krónika

Iskolabusz ütközött egy vonattal, négy gyerek meghalt

MTI

2017. december 14. 19:45

Millas | Összeütközött egy középiskolásokat szállító busz egy vonattal Franciaországban, a spanyol határ közelében.

A balesetben négy diák életét vesztette, tizenkilencen sérültek meg, heten súlyosan, életveszélyesen.

A tragédia egy vasúti átkelőhelynél történt, ahol már korábban is voltak ilyen balesetek. A buszban 13 és 17 év közötti diákok voltak. A vonaton tartózkodó 25 utas közül hárman szenvedtek könnyebb sérüléseket. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a mentők, s a sebesülteket elszállításában négy helikopter is részt vett.

Emmanuel Macron államfő a Twitteren biztosította együttérzéséről a szörnyű baleset áldozatainak hozzátartozóit, s jelezte, hogy mozgósította valamennyi illetékes állami szervet. 

Az SNCF vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonat a busz hátsó részével ütközött. A vonat óránként 80 kilométeres sebességgel érkezett az automatizált vasúti átkelőhelyhez, ahol elvileg a jelzőberendezés és a két sorompó is működött.

A francia internetes oldalakon megjelent felvételek szerint a busz kettétört az ütközéstől, a vonat pedig kisiklott. Szakértői feltételezések szerint elképzelhető, hogy valamilyen technikai probléma történt és a busz beszorult a két sorompó közé, vagy pedig a sofőr figyelmetlensége is okozhatta a balesetet. 

Franciaországban mintegy 16 ezer automatizált vasúti átkelőhely található, amelyeknél évente mintegy húszan vesztik életüket hasonló balesetekben.

Önnek ajánljuk