Robotmacskával kezelnék a demenciában szenvedőket

macska k

Az utóbbi évtizedekben világszerte elképesztően gyors ütemben folynak a robotikai kutatások. Újabban azt kutatják az amerikai kutatók, hogy a demencia (időskori szellemi leépülés) esetében segíthetnek-e bizonyos robotok.

A Floridai Atlantic Egyetem kutatása azt vizsgálta, hogy interaktív, valódi macskára hasonlító robotháziállatok javíthatják-e az enyhe vagy közepes mértékű demenciában szenvedők hangulatát, viselkedésüket, és segíthetik-e a megismerési képességüket. Az erről szóló tanulmány a Mental Health Nursing folyóiratban jelent meg.

A demencia az agy idegsejtjeinek csökkenése miatt fellépő felidéző-képesség romlását és a képzettársítási képesség csökkenését jelenti. (Az alzheimer.sk honlap szerint Szlovákiában az Alzheimer-kórban és társbetegségeiben szenvedők száma feltehetően 50 000, de pontos adat nem ismert, mert eddig nem készült erről epidemiológiai vizsgálat.)

A vizsgálatba bevont időseket 12 alkalommal tesztelték. Mindegyikük kapott egy robotmacska-példányt, amelynek ő adott nevet, ami aztán rákerült a robotállat névtáblájára.

A robotmacskák alternatív kifejezési lehetőséget is lehetővé tettek. A kutatók azt tapasztalták, hogy a kutatásban részt vevők gyakran mosolyogva beszélgettek macskáikkal, s olyan érzések kifejeződése is megfigyelhető volt rajtuk, mint például hogy „a macska úgy néz, mint aki hallgat rám és szeret”. Néhányuk a robotot a kezében tartotta, mint a valódi kiscicát, voltak, akik folyton játszottak vele. Az egyik idős ember a robotmacskájával aludt, amíg kórházban volt. Kiderült: a szőrös és simuló robotmacska egy idő után jelentősen javította a résztvevők hangulatát és enyhítette a depresszió mértékét. Az első teszthez képest a résztvevők több mint fele magasabb pontszámot ért el a kö-vetkező MMSE-teszten, többek között a figyelem és a számolás, valamint a beszéd terén mutatkozott enyhe vagy közepes javulás.

Az Alzheimer-kórban vagy a demenciában szenvedők gyakran tapasztalnak magukon a megszokottól eltérő viselkedési és lelki tüneteket, amilyen például a depresszió, az erőszakosság és a szorongás. E tüneteket gyakran gyógyszerekkel kezelik, amelyeknek sok esetben káros mellékhatásaik vannak. Nem véletlen, hogy nagy reményeket fűznek a robotmacskás kezelésekhez, hiszen ez nem gyógyszeres kezelés, így a gyógyíthatatlan demenciában szenvedőket káros mellékhatások nélkül lehet kezelni vele.

A kutatók szerint a robotmacska teljesen biztonságos, nem kell hozzá szike, sem pedig a testbe ültetett valamiféle stimuláló, azaz ingerlő eszköz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?