Egészség

Nem öregség, hanem betegség jele a légszomj

Szlovákiában az átlagéletkor 76,6 év, de a többi európai országban négy évvel több. A lengyelek, a horvátok és a csehek is tovább élnek mint mi, s az európai átlag fölött vannak a nyugat-európai országokon kívül a szlovénok is.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 1. 08:07

idős nyugdíjas
Illusztráció - Fotó: pixabay

Nálunk legtöbb embernek szív- és érproblémája van. Emiatt kerülnek legtöbben kórházba.

„Míg az elmúlt 10 évben hozzávetőlegesen ugyanannyi beteget kezeltek kórházban agyi érkatasztrófa miatt, a krónikus ischémiás szívbetegségben szenvedők közül kevesebben szorultak kórházi kezelésre, krónikus szívelégtelenség következtében viszont csaknem kétszer annyian” – mondta dr. Eva Goncalvesová kardiológus főorvos. Hasonlóan, mint az európai országokban, Szlovákiában is legtöbben szív- és érrendszeri betegségben halnak meg.

Míg 2005-ben 9060 beteg került kórházba krónikus szívelégtelenség miatt, 2016-ban ez már több mint 22 ezer volt. A nem éppen kedvező statisztika a halálozás számára is érvényes. 2005-ben Szlovákiában 1267 beteg halt meg szívelégtelenségben, 2016ban pedig már 2500. „Ki merem jelenteni, hogy a krónikus szívelégtelenség jelenleg a kardiológia legnagyobb kihívása, és ezért megfelelő figyelmet kell neki szentelni, mégpedig a tünetek felismerésétől a betegek korai szűrésén át a kezelés mielőbbi megkezdéséig” – tette hozzá. „A beteg éjszaka felébred, mert nem kap levegőt. Abban a hitben él, hogy ez a tünet az öregedés normális része, pedig nem erről van szó. Valósznű, hogy valamilyen szívproblémája van” – figyelmeztetett dr. Roman Margóczy kardiológus.

TESZT

Ha nem tudja, hogy mi okozhatja egészségi panaszait, végezze el az alábbi tesztet:

Szokásos munkavégzéskor is légszomja van? Szívelégtelenség esetén előfordulhat, hogy a tüdőben felgyülemlik a folyadék, aminek következtében már járáskor vagy lépcsőzéskor is kapkodhatja a levegőt.

Alváshoz több vánkosra van szüksége? Amikor lefekszik, lehetnek légzési panaszai. Ilyenkor fel kell ülnie vagy több vánkost kell a feje alá tennie.

Bármilyen munka után nagyon kimerül? A szívelégtelenség azt jelenti, hogy szervezetében kevésbé oxigéndús vér kering. Az izmoknak és a szerveknek oxigénre és energiára van szükségük, és ha szívelégtelenségben szenved, gyorsabban és könnyebben elfáradhat (bevásárláskor vagy kerti munka végzésekor).

Dagadnak a bokái? A ruha és a cipő szorosabbnak tűnhet, mert a testfolyadék a lábban, a bokában vagy a hasban gyülemlik fel.

Valamelyik kérdésre igennel válaszolt? Akkor keresse fel orvosát!

Krónikus szívelégtelenség akkor alakul ki, amikor a szív nem tudja a szervezet szöveteit megfelelő mennyiségű oxigénnel ellátni. Hosszan tartó betegségről van szó, ami rokkantsághoz vezet. A betegek körében magas a halandóság. Az állandó légszomj miatt a testüregekben és a szövetekben folyadék gyülemlik fel. Jellegzetes tünete a kapkodó légzés, a végtagok, főleg a boka megduzzadása, általános gyengeség és fáradtság, gyors pulzus és étvágytalanság,

„A betegek túlélési esélye nagyon kicsi. Ötven százalékuk öt éven belül meghal. Szlovákia lakosságának többsége nem ismeri a szívelégtelenség tüneteit, és gyakran az infarktus tüneteivel téveszti össze. A Szlovák Kardiológiai Társaság 2015-ben végzett felmérése szerint, amelyben 504 beteg vett részt, a megkérdezettek 81 százaléka azt gondolja, hogy szívelégtelenségre mellkasi nyomás és fájdalom jellemző. Csak a megkérdeztettek 31 százaléka gondolja, hogy a lábszárdagadás is erre a szívbetegségre utalhat” – tette hozzá a szakember.

A Hlas nášho srdca betegszervezet nemrég Červené ponožky névvel országos kampányt indított azért, hogy az emberek tájékozottabbak legyenek, hogy még többet tudjanak a krónikus szívelégtelenségről.

Ha olvasóink is szeretnék kifejezni együttérzésüket a több mint 100 ezer szlovákiai beteggel, április 29 és május 6-a között húzzannak piros zoknit. (kovács)

Önnek ajánljuk

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Mentőhelikopternek kellett kórházba szállítania az egyéves kisfiút

Novembertől a cirkuszokban nem láthatunk többé vadállatokat

Ha szeretne venni egy Harley-Davidsont Ferenc pápa aláírásával, itt a lehetőség

Frissítve

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Teherautó és furgon ütközött Galánta mellett, mentőhelikoptert kellett hívni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!