Kezünkben van az egészségünk

kézfertőtlenítés

A kézhigiénia fontosságát a közélet minden területén főleg a koronavírusjárvány mutatta meg. A szakemberek évente emlékeztetnek, mennyire fontos a kézmosás a különféle betegségek megelőzésében. Rendkívül veszélyesek lehetnek a nozokomiális, vagyis a kórházi fertőzések.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden év májusának elején felhívja a figyelmet arra, hogy a kézhigiénia a fertőzések terjedése megakadályozásának legegyszerűbb és leghatásosabb formája. Nemcsak az egészségügyi dolgozók, hanem a veszélyeztetett személyek egészsége szempontjából is fontos, hiszen ez utóbbiak számára az egyszerű betegség is halálos lehet. „Főleg az egészségügyi intézményekben kell gondolnunk arra, hogy a kórházba gyógyulni jönnek az emberek, nem megfertőződni. A fertőzés terjedéséért nemcsak az alkalmazottak, hanem a látogatók is felelősek. A kézhigiénia a megoldás arra, hogyan ne vigyük be a kórházba, és ne vigyük haza a fertőzést” – mondja dr. Tatul Hakobyan, a WHO szlovákiai irodájának munkatársa. „Nemcsak az egészségügyi dolgozókat kell művelni, hanem a laikusokat is. Érkezés után és távozáskor az alapos kézfertőtlenítéssel nemcsak a betegeket és a látogatókat védjük, hanem jelentősen csökkentjük a kockázatát annak, hogy a fertőzést hazavisszük hozzátartozóinknak, ezért kórházunk minden évben csatlakozik a projekthez” – teszi hozzá dr. Peter Bartoň, a Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetének igazgatója.

Az életmentő kézmosás

Az Európai Unióban évente 672 000 betegszik meg rezisztens baktériumok okozta fertőzésekben. A kórokozók egyre ellenállóbbak, ezért egyre veszélyesebbek. Az egyik hatásos megoldás a helyes kézmosás. „A kórokozók nagyon gyorsan ellenállókká válnak a baktériumokkal szemben, amivel csökken az antibiotikumos kezelés hatása. Elsősorban a gyenge immunrendszerű emberek, a műtétek biztonsága van veszélyben. Részünkről az intézkedéseknek nagyon gyorsaknak kell lenniük. Két kulcsfontosságú ajánlásról van szó:

1.: antibiotikumot csak indokolt esetben szabad használni, hogy ne alakuljon ki védettség a kórokozók részéről.

2.: a már rezisztens baktériumok terjedésének megakadályozása.

Ez volt a mottója az idei világnapnak. A WHO nemcsak az egészségügyi dolgozók, hanem minden ember segítségére számít. Mindenki, aki páciensként vagy látogatóként kórházba megy, fertőtlenítse a kezét: amikor belép az épületbe és a kórterembe, és amikor távozik. Ugyanis a baktériumokat leggyakrabban kézzel visszük át egyik emberről a másikra. Az alkoholtartalmú fertőtlenítő a legellenállóbb baktériumokat is megöli” – teszi hozzá dr. Mária Štefkovičová orvosprofesszor, a tisztifőorvos epidemiológiai főszakértője. A helyes kézhigiénia kulcsfontosságú a betegek szempontjából. Ennek biztosítására és a kellő hatás ellenőrzésére ma már megbízható módszerek és kidolgozott oktatási mechanizmusok vannak. A jól kidolgozott és betartott intézkedések 70 százalékkal csökkenthetik a fertőzés terjedését.”

Nemcsak a kézmosás, hanem az antibiotikumok észszerű használata, a beteg elszigetelése, az epidemiológiai munkatársak számának növelése és a modern technológiák alkalmazása, s nem utolsósorban a laikus közvélemény nevelése is fontos.

Segít az új technológia

Jelenleg több digitális megoldás létezik arra, hogy eredményesebben el lehessen kerülni a nozokomiális fertőzéseket. „Az egészségügyi intézményekben létrejött az EPIDIS és a Observe V3 program, amely a kórházi fertőzések alakulását figyeli. Az EPIDIS program képes feltérképezni a kórház egyes osztályain a fertőzés kialakulását, követni, hogyan terjed és lépéseket tenni a lassítására és megállítására. Hasonló elv alapján működik az Observe V3 program, amely online eszközöket foglal magába a kéztisztítás követésére, az adatok elemzésére és gyűjtésére, és az egyes kórházak információinak cseréjére” – tájékoztat dr. Katarína Naďová epidemiológus.

Misia: Prevencia infekcií

A fertőzések elleni küzdelem fontos eszköze a Mission: Infection Prevention (Misia: Prevencia infekcií) projekt, amely számos olyan intézkedést foglal magába, amely a kézmosással, a műszerek és a helyiségek fertőtlenítésével, a védőeszközök helyes használatával és a fertőzések feltérképezésével függ össze. Termékeket, munkamódszereket és az egészségügyi dolgozók képzését kombinálja. „A kórház vagy más egészségügyi intézmény élő szervezet. Élő azért, mert itt számos láthatatlan és gyakran veszélyes ellenség – mikroorganizmus, baktérium, vírus, penészgomba – él, amely kórházi fertőzést okozhat. E kórokozók számára a kórházi környezet egyenesen paradicsom. A veszély elhárításának legegyszerűbb és anyagilag igénytelen intézkedése a helyes és minőségi kézhigiénia. Közös feladatunk, hogy ne csak az egészségügyi dolgozókat, hanem a széles közvéleményt is műveljük” – mondja Michal Adamišin higiénikus.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?