Egészség

Ismerje meg a pánikroham tüneteit

A pánikroham hirtelen ránk törő félelemérzéssel jár, ráadásul bármikor előfordulhat, még álmunkban is. Sokan összetévesztik a szívrohammal, olyan erős halálfélelmet érezhet a beteg.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. június 10. 14:27

A pánikroham leggyakoribb kísérőjelenségei a következők:

  • szapora szívverés
  • gyengeség, szédülés
  • kéz- és ujjzsibbadás
  • rettegés, halálfélelem
  • verítékezés, hidegrázás
  • mellkasi fájdalom
  • nehézlégzés
  • torokszorítás (gombóc a torokban)
  • zavartság

A pánikrohamok általában rövid ideig, nem egészen tíz percig tartanak, bár egyik-másik tünet tovább is fennállhat. Azoknál, akiknek már volt pánikrohamuk, nagyobb a kockázata a további rohamoknak, mint azoknál, akiknek még soha nem volt. Pánikbetegnek hívjuk azt, akinek többször ismétlődő pánikrohamai vannak. 

A pánikbetegeknél a helyzetet fokozza az, hogy amiatt is szoronganak, hogy mikor lehet a következő rohamuk.A pánikbetegség az Egyesült Államokban mintegy 2,4 millió embert érint, ez a felnőtt (17–54 éves) népesség 1,7 százaléka. A nőknél kétszer akkora a pánikbetegség valószínűsége, mint a férfiaknál. 

A pánikbetegség oka nem világos, sokaknál az élethelyzetben beállt nagyobb változások (családalapítás, gyerekszülés, első munkahely stb.) hozzák elő, de okozhatja nagy stressz is. Van némi bizonyíték arra is, hogy esetleg örökletes. A pánikbetegeknél nagyobb a depresszió, az öngyilkosság és a szenvedélybetegség kialakulásának kockázata is. 

Szerencse, hogy a betegség kezelhető, jó eredményeket lehet elérni mind pszichoterápiával, mind gyógyszerrel, akár a kettő kombinációjával is. A gyógyszerek közül hatásosak a szorongásoldók és az antidepresszánsok, továbbá a bétablokkolóknak nevezett szívgyógyszerek is. 

(WebMD)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico: A parlament nem fog megválasztani egyetlen új alkotmánybíró-jelöltet sem

Matovič és Zlatica Kušnírová közös ebédre invitálja az ellenzéki pártelnököket

Emléktáblát állítanak Kolár Péternek

Nagy port kavart Orbán levele

Minden hangszeren játszanak: futballisták a mikrofon mögött

Szlovák juhtúró magyar tejből

Legfrissebb galériák
Olvasta már?