Egészség

Ismerje meg a leukémia tüneteit

A legtöbb új vérsejt, amelyet testünk termel, a csontvelőből származik. Azoknál, akik leukémiában szenvednek, ezek az új vérsejtek mutálódnak és elrákosodnak. Aztán osztódni kezdenek, és tulajdonképpen így fejlődik ki a betegség.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 1. 20:30

A felvétel illusztráció

A felnőtteknél leggyakrabban 50 és 70 éves kor között alakul ki, de természetesen fiatalabbaknál, sőt gyerekeknél is előfordulhat. A leukémiának nincs egyetlen konkrét tünete, és mivel a betegségnek több típusa van, ez is befolyásolja, hogy milyen jelei lehetnek. 
 

Sápadtság 

Amikor a betegség kifejlődik, az új, rák által károsított vérsejtek bejuthatnak a csontvelőbe, megnehezítve az egészséges sejtek termelődését. Mivel kevesebb az egészséges sejt, vérszegénység alakulhat ki, amely kóros sápadtsághoz vezethet, és az is előfordulhat, hogy kezünket állandóan hidegnek érezzük. 

 

Fertőzések, láz 

A vérsejtek fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében, és ha nem egészségesek, mint például a leukémiásoknál, akkor sokkal gyakrabban betegszünk 
meg, könnyebben fertőződünk, és gyakrabban lázasodunk be

Lassú gyógyulás

A leukémiásoknál az apróbb vágások, sebek, zúzódások gyógyulási ideje jelentősen hos??szabbodik, illetve olyan érzésünk lehet, mintha állandóan megsérülnénk. Az sem ritka, hogy apró vörös pontok jelennek meg az alsó végtagokon.

Kimerültség 


Ahogy sok más betegségnél, a leukémiánál is jellemző tünet a krónikus fáradtság, levertség. Ha állandóan kimerültnek érezzük magunkat, annyira, amennyire még sohasem, intő jel lehet – főleg, ha korábban egyáltalán nem volt ránk jellemző. Ilyenkor érdemes erről beszámolni az orvosunknak. 

Légzési nehézségek 

Ha azt vesszük észre, hogy a korábban megszokottnak számító intenzitású sport vagy mozgás után egyszer csak kapkodni kezdjük a levegőt, és teljesen kifulladunk, akkor ez nem jelent jót. Persze, nem csak a leukémia lehet az oka, de mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, ha minden előzmény nélkül leromlik az állóképességünk.

(forrás: prevention.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Csapdák a last minute utazásokban, avagy hogyan válasszunk jó nyaralást

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Végeláthatatlan kocsisorok a hídlezárás miatt

Száz éve született Szíjjártó Jenő karnagy

Különleges képet készítettek Čaputováról Gombaszögön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?