Dunaszerdahelyen is felköszönthetjük Kern Andrást

ddd

Ma ünnepli 75. születésnapját Kern András, az egyik legnépszerűbb magyar színész, akinek sajátos karaktere, fanyar humora bensőséges játékstílussal párosul. Emellett rendezett filmeket, írt könyvet, és felénekelt néhány legendás lemezt. Hétfőn Dunaszerdahelyen koncertezik Hernádi Judit és Heilig Gábor társaságában.

A koncertprogram címe Lövölde tér, nem véletlenül. Ez a kuplészerű, szomorkás dal annak a legendás lemeznek a legnagyobb slágere, amellyel 1985-ben berobbant a zenei szakmába, sokak meglepetésére. A csodálkozás oka az volt, hogy Kern korábban nem az énektudásáról volt híres. Ez a lemez azonban egy best of válogatásnak is beillett. Kern zenei debütálása messze kiemelkedik a magyar színészlemezek közül. Azért is, mert színészlemezhez képest szokatlanul rockos hangzású volt, és olyan fokú személyesség érződött rajta, hogy senkit sem érdekelt az előadó hangterjedelme.

Kern a legtöbb szöveget maga írta. Amit nem tudott befejezni, abban Horváth Attila, az egyik legjobb magyar szövegíró segített neki. A zeneszerzők között pedig ott találjuk Másik Jánost, Laár Andrást, Bornai Tibort, Máté Pétert (aki sajnos már nem érte meg a felvételt).

A stúdióban olyan, „rendszeridegen”, azaz üldözött zenészek is játszottak, mint az Európa Kiadóból érkező Menyhárt Jenő és Kiss László. A Látlak, Amerika és a Lövölde tér című dalokban hallhatjuk őket. Az anyag zenei rendezője Heilig Gábor volt, egy minden szempontból vérprofi szakember. És bár a különböző világokból érkező dalszerzőknek, közreműködőknek köszönhetően az albumon meglehetősen sokféle stílus keveredik, ez egyáltalán nem okozott gondot. Kern András szuggesztív előadásmódja és a kiváló szövegek kompakt egésszé kovácsolták az anyagot.

A következő Kern-album dalait (Ez van, 1989) már Presser Gábor jegyzi, akit a színész eredetileg csak egy dalra mert felkérni, de ő azonnal vállalta az egészet. Ezek után már nem volt kérdés, hogy Kern András előadóként része a magyar könnyűzenének. Mindig megtalálta a hozzá illő zenéket, a külföldi palettáról is azokra hivatkozott, akik nem énektechnikájukkal vívtak ki elismerést, hanem egyéni előadói stílusukkal, mondanivalóval. Egy későbbi lemezén például Leonard Cohen-dalokat énekel magyarul.

„Az nem az én ötletem volt. Az akkori kiadónk, Egyed Attila hozta Fábry Péter fordításait. Nem volt idegen tőlem, mert Cohen dalait addigra már imádtam. Egyébként úgy ismertem meg ezeket a számokat, hogy amikor 1989-ben eljátszottuk a Körmagyar című darabot, akkor a szerzőtől, Kornis Mihálytól kaptam premierajándékba egy CD-t, amit a felesége, Göczey Zsuzsa, a Magyar Rádió zenei szerkesztője másolt át azzal, hogy »vigyél Cohent a Kernnek, mert az nagyon neki való, és nagyon fogja szeretni«. Milyen igaza volt!” – mondta erről a Magyar Narancsnak.

Csinált egy remek duettlemezt egyik kedvenc kolléganőjével, Hernádi Judittal is (Kernádi, 2001), nyilván erről is elhangzik néhány dal a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban, két nappal Kern András 75. születésnapja után.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?