„Nem akartam szeretni a bohócokat. Ma már a barátaim!”

Katarína Dovičič

Katarína Dovičič (36) a kis Timka (5) anyukája. Amikor kislánya egy reggel, 2023 februárjában, több hónapos megfázásos szövődményeket követően kettős látással ébredt, a nagyszombati kórházban kötöttek ki…

Ott aztán, a különböző kivizsgálások közepette Katarína élete legrosszabb napját élte át. „A kislányának agytumora van“ – tudta meg a szörnyű hírt a doktornőtől. „Nehéz időszak előtt állnak, erősnek kell lennie – az ő érdekében. Nem szabad, hogy sírni lássa önt...“ – hangzott el, miközben a szomszéd teremből kislánya gondtalan nevetése szűrödött át, és egy dal, amelyet épp akkor énekeltek neki a bohócdoktorok. Akkor azt hitte, örökre gyűlölni fogja őket...

Egy el nem halványuló gondolat

„Annak ellenére, hogy Timka nem érezte magát túl jól, végig hangosan nevetett az ágyban, mert a bohócok folyamatosan szórakoztatták őt, “ meséli Katarína. Akkor még nem sejtette, milyen könyörtelen hírt közölnek vele pár perc múlva.

A doktornő elmagyarázta, milyen kezelések várnak rájuk az elkövetkezőkben. Katarína élete romokba dőlt az ukulele, a két bohóc, és kislánya nevetésének hangjaira a kórházi szobában. „Abban a percben gyűlöltem azokat a bohócokat, mert úgy gondoltam, örök időkre azt idézik majd fel bennem, hogy a kislányomnak rákja van“ – vallotta be Katarína. Akkor még nem tudtam, hogy ők ketten, főleg az egyikük végig fogja kísérni őt a betegséggel vívott harc során, és a végére barátok lesznek.

Karfiol a fejben

A rákbetegség gyógyítása általában rendkívül megviseli a gyerekeket és szüleiket – fizikailag és lelkileg egyaránt. Fájdalmat, félelmet, fenyegetettséget élnek át. Katarína viszont rögtön az elején elhatározta, hogy másképp kell kezelnie a problémát, pozitív szemléletet kell sugároznia, és hinnie kell abban, hogy minden jól végződik.

Nehéz idők jöttek. Tímea kilenc kemoterápiás kezelésen esett át, ezek egy részét ráadásul Prágában abszolválta. Azt is közölték velük, hogy a tumor megtámadta a kislány szemidegeit, ezért egyik személre meg fog vakulni. Édesanyja mindvégig igyekezett tartani a lelket Timkában, hogy a gyerek a lehető legjobb hangulatban viselje a kezeléseket. „Timi, a fejecskédben van egy kis karfiol, és a kemoterápiás csövön át egy kutyust küldenek be, hogy minden alkalommal leharaphasson egy darabkát abból a karfiolból. Ő ott bent eszeget, a karfiol pedig egyre kisebb és kisebb lesz” – mondta neki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?