Az alkotmánybíró-választás menete

Pozsony | A törvény szerint az alkotmánybíró-jelölteket a parlament választja meg, a köztársasági elnök pedig a jelöltekből választja ki magukat a bírákat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 12. 13:21

Annak ellenére, hogy törvény egyszerűen és egyértelműen fogalmaz, maguk a politikusok és az alkotmányjogászok is vitatkoznak egymással azon, hogy pontosan kinek milyen lehetőségei vannak a választás kapcsán. 

Kérdéses, hogy a parlamentnek az összes hiányzó bíró helyére dupla számú jelöltet kell-e választania, azaz a kilenc bírói helyre tizennyolcat, s csak ez után küldik el az elnöknek a jelölteket, vagy akár két megválasztott jelöltet is el lehet már küldeni az elnöknek. Andrej Danko házelnök jelezte, bármennyi jelöltet is választ meg a parlament ma, ő a listát továbbítani fogja az államfőnek. 

Az államfőnek elvileg szabad döntése van azzal kapcsolatban, hogy melyik jelöltet nevezi ki bírának, illetve az Alkotmánybíróság elnökének. Ezzel a döntéssel kapcsolatban folyik a legnagyobb találgatás, hogy Andrej Kiska vajon hajlandó lenne-e kinevezni Robert Ficót, ha a parlament megválasztja. Az elmúlt hetekben többször olyan információ szivárgott ki az államfő környezetéből, hogy Kiska Ficót nem lenne hajlandó kinevezni, ám hivatalos formában ezt a hírt az államfő hivatala sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?