Autó-motor
Az autó állítólag 850 lóerővel, golyóálló üvegekkel, rendelkezik és teljes egészében páncélozott  - TASR/AP-felvétel

Sorozatgyártásba kerül Putyin limuzinja

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 14. 18:03

Moszkva | Éveken át fejlesztették, több milliárd rubelbe került, de sikerült elkészíteni, és már használják. Csak néhány nappal ezelőtt mutatták be először a nyilvánosságnak Vlagyimir Putyin orosz elnök új luxuslimuzinját.

Putyin végleg a garázsba küldheti eddig használt limuzinját, a Mercedes Pullmant. Új autójának tervezői kétség kívül sokat nézegették a Rolls-Royce modelljeit, hiszen a limuzin feltűnően hasonlít a brit márka autójára. A hivatalos tájékoztatás szerint a 6,6 méter hosszú és 2,2 méter magas Szenat típusú autó az Aurus autócsaládhoz tartozik.

Milliárdos fejlesztés

Az autó fejlesztésének projektjét még 2012-ben indított a be Putyin utasítására a Központi Gépjármű- és Autóhajtómű-ügyi Kutatóintézet (NAMI). A fejlesztés végül több mint 12 milliárd rubelbe (162,1 millió euró) került. Az orosz kormányzat állítólag 12 ilyen gépjárművet kapott, az autók nagy valószínűséggel eltérő védelmi és biztonsági rendszerekkel rendelkeznek. Putyin limuzinjának technikai részleteit és biztonsági felszerelését viszont nem árulták el, nem ismerni a gépjármű menetteljesítményét sem. Nem hivatalos információk szerint viszont a motorházban egy 6,6 literes tizenkét hengeres erőforrás van, 850 lóerővel, forgatónyomatéka pedig eléri az 1000 Nm-t.

Aki elég anyagi forrással rendelkezik, az a jövőben vásárolhat is ilyen Szenatot, természetesen nem olyan felszereléssel, mint amilyennel az orosz elnököt szállító példány rendelkezik. A Szenatok sorozatgyártását ugyanis jövőre kezdik el, egyelőre ötezer példány gyártása van tervben. Állítólag 20 százalékkal olcsóbb lesz a Rolls-Royce-nál és a Bentley-nél, viszont drágább lesz az alapfelszerelésű Mercedes S-osztálynál.

2018. május 7. 18:45

Bemutatkozott az új orosz elnöki limuzin, a Szenat

A ZIL-től a Szenatig

Egyébként nem Oroszország az egyetlen, amely a közjogi méltóságok, államfők szállítására hazai gyártók termékeit használja. Így van ez Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Csehországban, Japánban és Indiában is.

Az első orosz elnök, a néhai Borisz Jelcin a második világháború utáni szovjet vezetőkhöz hasonlóan egy időben csak és kizárólag ZIL-gépkocsikkal szállíttatta magát, de 1997-ben áttért a Mercedesre. Ezzel a hagyománnyal Putyin, valamint Dmitrij Medvegyev volt államfő és újrajelölt miniszterelnök most szakított. (dem, origo.hu)

Önnek ajánljuk
  • 24 óra
  • 3 nap
  • 1 hét