Autó-motor

A világítás alapszabályai

Bár sok sofőr megesküdne rá, pontosan tudja, hogyan kell használni a fényszórókat, nem árt, ha átismétlünk néhány alapszabályt.
Demecs Péter

2019. december 9. 15:00

autó világítás köd
- TASR-felvétel

Ha éjjel nem megvilágított autópályán közlekednek, kapcsolják be a távolsági lámpákat. Persze ügyelni kell arra, hogy a szembe, de az előttünk közlekedő gépkocsik sofőrjeit se vakítsuk meg a fénnyel. Akinek nem automatikusan kapcsolnak át a fényszórói távolsági lámpákra, az talán kicsit gyakrabban fog kattogtatni a kapcsolóval, de a távolsági fények használata szinte elkerülhetetlen. Ha visszakapcsol a fényszórókra, automatikusan lassítson is, érdemes ugyanis olyan sebességgel haladni, hogy biztonságosan meg tudjunk állni olyan távolságra, amelyre látunk.

Élesebb kanyar vagy emelkedő előtt is érdemes lelassítani. Mivel nem látjuk, mi történik előttünk az úton, arra is fel kell készülni, hogy kénytelenek leszünk fékezni valamilyen akadály előtt.

Hogyan reagáljunk más hibájára?

Ha a szembe közlekedő sofőr elfelejti kikapcsolni a távolsági lámpákat, akkor csak villantsanak rá egyet-kettőt. Ne kapcsolják be bosszúból a távolsági fényeket, mert ezzel nem fogják megnevelni, s legfeljebb csak azt kockáztatják, hogy balesetet okoz a szemből érkező autó.

Ha a hátuk mögött közlekedő autó sofőrje felejtette el kikapcsolni a távolsági lámpákat, akkor lassítsanak le, s hagyják, hogy kielőzze autójukat. Ha a fény nagyon zavaró, akkor fordítsák le egy kicsit a belső visszapillantó tükröt, hogy ne közvetlen a szemükbe világítson. Ráadásul ez a kézmozdulat, ha a hátuk mögött közlekedő autó elég közel van, emlékeztetheti a sofőrt, hogy elfelejtette kikapcsolni a távolsági lámpákat.

Olyan sűrű a köd, hogy lassan az autó orrát sem látjuk? Kapcsoljuk be a ködlámpákat. Vigyázzanak viszont arra, hogy a ködlámpák használata néha lehet kontraproduktív is. Ha csak enyhe köd van, akkor az elülső ködlámpa fénye könnyen megvakíthatja a szembe közlekedő sofőröket. A ködlámpákat ezért csak indokolt esetben kell és kötelező használni. Ha út közben kialszik a fényszóróban az égő, akkor álljanak meg a legközelebbi pihenőhelyen, és cseréljék ki. Ha nincs az autóban tartalék égő – egyébként már nem tartozéka a gépkocsi kötelező felszereltségének –, akkor álljanak meg a legközelebbi benzinkúton, és vegyenek egyet.
Télen különösen fontos, hogy legyen az autónkban láthatósági, fényvisszaverő mellény és karszalag. Mindig vegyük fel, ha sötétben kénytelenek vagyunk az úton kiszállni az autóból.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Szlovákia készülődik a koronavírusra

Szlovákiában lassan csökken az antibiotikum-fogyasztás

g

Mi a fene történt a kastélyban?

Boženík

Róbert Boženík a Feyenoordé

Lenka Balkovičová

Egy szakértő átvizsgálta Marian Kočner és a Markíza könyvelését, váltókat nem talált

Komáromi kórház

A komáromi kórház az elsők között alkalmazta a legmodernebb körkörös tűzőgépet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.