Agro

Udvardon helyet kaptak a Gabonakutató újdonságai is

A régi, jól bevált fajtákat, de újdonságokat is felsorakoztatott az udvardi mezőnapokon a szegedi Gabonakutató, amely már rendszeres résztvevője a rendezvények. A régi, jól bevált fajtákat, de újdonságokat is felsorakoztatott az udvardi mezőnapokon a szegedi Gabonakutató, amely már rendszeres résztvevője a rendezvények.
Czigler Mónika

2019. július 19. 13:45

Kalászosban élen jár a szegedi Gabonakutató, a GK Csillag évek óta az élmezőnyben van jelen Magyarország vetésterületén, és Szlovákiában is közkedvelt. „Ez annak is köszönhető, hogy kiválóan alkalmazkodik minden körülményhez, és stabilan magas hozamokkal bír” – magyarázta Barczi Sándor, a Gabonakutató szlovákiai területi képviselője.

A GK Csillag mellett a GK Körös és a GK Szilárd is évek óta jól teljesít. Ezek mellett helyet kapott az udvardi kísérleti parcellákon a GK Arató, amelynek felhasználási lehetősége a termesztési körülményektől függően nagyon sokrétű. „A GK Bakony nagy termőképességű a GK Bagó pedig prémiumminőségű őszi búzafajta, kiemelkedő reológiai – extenzográfos és alveográfos – tulajdonságokkal” – zárta a felsorakoztatott búzafajták sorát Barczi Sándor.

Amíg a Gabonakutató sátránál nézelődtünk, egy konkurens cég is górcső alá vette a szegedi fajták újdonságait. Barczi Sándor kérdésünkre elmondta, újdonságnak számít a cég kínálatában a GK Fehér tönkölybúza, amelynek alkalmazkodóképessége kimagaslóan jó, nagyon jó a gyomelnyomó képessége, és ökológiai termesztésre is ajánlott.

A cég újdonsággal állt elő a zab esetében is. „A GK Arany őszi zab nagyon jó regenerálódó és bokrosodó képességgel bír, tápanyagokban dús zöldszenázst ad, a szemek nyersfehérje-tartalma nagyon magas.

Barczi Sándor elmondta, bár nagy megpróbáltatások elé állította a gazdákat az év eleji szárazság, a májusi esőzések még javíthatnak a minőségi mutatókon, hiszen a szemek feltöltődésekor érkezett az életmentő eső. Ezért várható, hogy jó lesz a gabonafélék fajsúlya, és remélhetőleg a betakarítás után egy „jó átlagos” évet tudhatnak majd maguk mögött az őszi gabonafélék termesztői.

(cz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?