Agro

Precíziós technika – haladjunk a korral

Több éve vitatott téma, hogyan lehet az egyes mezőgazdasági műveletek pontosításával hatékonyabbá tenni a munkát. A precíziós technika lényege, hogy megfelelő időben, megfelelő helyen csak a szükséges munkafolyamatok zajlanak.
Száz Ildikó

2019. április 26. 17:05

Mindeközben különös hangsúlyt helyeződik arra, milyen az adott talaj minősége, illetve tápanyagellátása. Ezeket az egyes területekre összpontosított munkafolyamatokat csak megfelelő technikai eszközökkel lehet megvalósítani.

A hazai mezőgazdaság számára is hozzáférhető GNSS (Global Navigation Satellite System), amely több alrendszerből, alap- és kiegészítő rendszerből, felhasználói eszközökből, szoftverekből és hardverekből tevődik össze.

A nemzetközi GPS-szolgáltató rendszerek közül a hazai mezőgazdasági gyakorlatban a NavStar (USA), Glonass (orosz), Galileo (európai) szolgáltatásait tudják elérni a különböző alrendszereken keresztül. Az egyszerűen csak GPS navigációs rendszerként emlegetett folyamat a gépek általános üzemeltetését tekintve is számos újdonságot kínál. Mielőtt még beinstallálták volna a traktorokba a GPS-rendszert, addig a szakemberek elsősorban azt oldották, hogy hogyan lehet a lehető leghatékonyabban használni a mezőgazdasági gépeket a szántóföldön. Ez a probléma elsősorban a vetésnél, műtrágyázásnál, vagy a növények vegyszeres védelménél vetődött fel. Ennek a problémának a megoldását ráhagyták a gépet vezető szakemberre, illetve annak az addigi tapasztalataira. A földmunkák, a betakarítás során azonban a gépet vezetőknek számolniuk kellett időnként a kedvezőtlen látásviszonyokkal, porral, sötétséggel, vagy a köddel.

Köztudott, hogy a hazai viszonyok között is egyre gyakrabban alkalmazott korszerű technika növeli az egyes mezőgazdasági folyamatok hatékonyságát.

(száz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenőrzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?