Agro

Már Rimaszombatban is ismerik a DeltaRow-hatást

Bár a kukorica termőterülete inkább csökkenő tendenciát mutat, még mindig érdekes terménynek számít a vetésforgóban. Kérdés, hogy a kisebb területen, hogyan lehet javítani a termesztés gazdaságosságán?
Czigler Mónika

2020. február 17. 13:48

delta row

A felvásárlási árak sokszor nem adnak okot az optimizmusra, így azoknak a gazdáknak, akik beillesztik a vetésforgóba a kukoricát, el kell gondolkodniuk azon, hogy hogyan tehetik gazdaságosabbá a termelést. Az első feltétele a sikernek a jó fajta megválasztása, és az is köztudott, hogy a helyes agrotechnika is hozzájárulhat a gazdaságos termeléshez. Van azonban még egy faktor, amely további előnyökhöz juttathatja a szlovákiai gazdákat, és ez most kezd terjedni Szlovákiában. Ez nem más, mint a vetés módja, ami a V alakban eltolt sorokon alapszik. A technológiát DeltaRow-eljárásnak nevezik, amely lényege, hogy így biztosított a jobb napfény és víz hozzáférése. A nagyobb sortávnak köszönhetően a gyökerek jobban növekednek. A gyors és korai növekedésnek köszönhetően javul a növények gyomelnyomó képessége. Ráadásul a nagyobb tőtáv véd a talajerózió ellen is. A technológia alkalmazására az Azuritnak köszönhetően van lehetőség, amely segítségével nemcsak a magok kerülnek pontosan a megadott helyre, de a gyökér alá képes elhelyezni a trágyát, amelyet a növény így jobban tud hasznosítani.

A pozitívumokat ismerik már Rimaszombatban is az AGRORIS vállalatnál. Itt mintegy 800 hektáron vetnek kukoricát, és mivel már volt egy LEMKEN Compact-Solitaire 9 vetőgépjük, úgy döntöttek, kiegészítik azt az Azurittal is. Így tavaly már az új géppel vethették a kukoricát, amelynek köszönhetően 70%-kal több vízhez, tápanyaghoz, fényhez jutott a növény, és ez meg is mutatta hatását. Némely parcellán ugyanis 12 t/ha kukoricát is arattak.

Apropó, aratás! A DeltaRow eltolt sorai miatt nem kellett még más gépbe is invesztálniuk, hagyományos módon tudták betakarítani a terményt. A vállalatnál azt is dicsérik, hogy az Azurit könnyen csatlakoztatható a Compact-Solitaire 9 vetőgéphez, amelynek nagy a központi trágyatározója, ugyanúgy, mint ahogy az Azuritnak is nagy a vetőmagtartálya. Így nem kell gyakran feltölteni a tartályokat. Ráadásul több munkafolyamatot is el tudnak végezni egy menetben. A gépkombinációnak köszönhetően előbb előkészítik a talajt a tárcsákkal, majd elhelyezi a gép a műtrágyát, és elveti a magot. Mindezt egy menetben. Ennek köszönhetően 24 óra alatt akár 80 hektárt is bevetnek. Azt pedig mindenki tudja, hogy az idő sokat számít a mezőgazdaságban, főleg a tavaszi csúcsnál.

A mezőgazdasági vállalatnál nem ez az első LEMKEN gép, van már tapasztalatuk a márkával, így nem csoda, hogy ismét a kék szín mellett döntöttek. Csak ritkán alkalmazzák a szántást, azt is LEMKEN ekével végzik, de a legnagyobb segítséget a talaj-előkészítésben a Rubin 12 nyújtja, amelyből 5 és 6 méteres munkaszélességűt is birtokolnak. De nemcsak a gépek ügyességét, a szervizt is dicsérik a cégnél.

A mezőgazdasági vállalatról érdemes tudni, hogy Rimaszombat környékén 4,5 ezer hektárt munkálnak meg, a 800 hektár kukorica mellett őszi búzát 1200 hektáron, őszi árpát 300 hektáron, őszi rozst 100 hektáron, tavaszi sörárpát 200 hektáron, repcét 600 hektáron, szóját pedig 700–750 hektáron vetnek évente, amivel a legnagyobb szójatermesztők közé tartoznak Szlovákiában.

Az Azurit vetőgépről azt is érdemes tudni, hogy az négy-, hat- és nyolcsoros, 75 cm-es sortávolságú kivitelben is kapható. Előnye még, hogy a növény gyors korai növekedésnek indul, így jobb gyomelnyomó képessége. Érdekes, hogy az említett rimaszombati vállalatnál eddig komoly gondot okoztak a vaddisznók, amelyek kiszedték a földből a nem kicsírázott magokat. Az új vetési mód alkalmazását követően ez a probléma részben eliminálódott.

A nagyobb tőtáv véd az erózió ellen is. Jobb gyökérnövekedés és hatékonyabb biomasszafelhasználás. A 600 literes központi tartályban a vetéssűrűségtől függően akár 20 ha területre is elegendő vetőmag tárolható. A tartály a széles, stabil támaszt biztosító lépcsőfokokon és gyalográcson könnyen elérhető.

(-er)

 

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Változik a kiutazási formanyomtatvány

Változott a kiutazási formanyomtatvány

Végh Attila

Végh Attila: A ketrecben teljesen másképp érzi magát az ember

Alapszabály-ellenesnek vélik Berényi lépését

Matovič: Berényi barátommal ebédeltem

utazás

A fellendülésre várnak az utazási irodák

eKaranténa

Csaknem 2000 felhasználója van már az eKaranténa alkalmazásnak

somorjai edzés

Horváth Csaba: „12 fordulót már nem lehet lejátszani“

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.