Agro

Fügefa a kertben

A füge ősidők óta nagy becsben tartott kultúrnövény, a gyarapodás és a termékenység szimbólumának is tartották.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. november 22. 13:45

Sztárlét a VASÁRNAPBAN: Fügézők
- Képarchívum

Mediterrán növény, de mára egész Európát meghódította, így nem meglepő, hogy nálunk is egyre több hobbikertész szeretne a kertjébe fügefát ültetni.

A fügefa magassága fajtától függően változik, a kifejlett fa 1,5–4 méter magasra nő. Apró kis virágai áprilistól szeptemberig nyílnak, alig észrevehetők, de később ezekből növekednek az ízletes, vitamindús, lilás vagy zöldes termések.

Ha szeretnénk a kertünkbe fügefát ültetni, keressünk a számára egy meleg, napos helyet, ahol minimum 8 órát éri a napsütés a növényt. A növekedési időszakban, vagyis tavasztól őszig érdemes bőségesen öntözni, főleg ha dézsában vagy nagyobb edényben tartjuk, és ne feledkezzünk meg a tápanyag utánpótlásáról sem.

A füge teleltetése

A füge téltűrésével kapcsolatban sok tévhit alakult ki, pedig egy dolog fontos csupán: a hőmérséklet ne süllyedjen –15 fok alá. A füge ugyanis –15 fokig bírja a téli hideget.

Ez természetesen csak a megfelelően befásodott növényre igaz, egy későn kihajtott, metszés vagy fajtajelleg miatt zölden maradt vesszejű füge ennél jóval fagyérzékenyebb, már akár –10, –12 fokos hőmérséklet esetén is visszafagy.

A –15 fok környéki és ennél alacsonyabb hőmérsékletű éjszakák egy-egy télen általában mindössze 1-2 alkalommal fordulnak csak elő, ennél enyhébb napokon a hó, az ónos eső, a szél vagy a huzat nem tesz kárt a fügében.

A megfelelő szintkülönbségű dombtetőkön, domboldalakon a kisugárzási inverzió következtében jóval ritkábbak a füge számára kritikus hőmérsékleti értékek; az inverzió a levegő hőmérsékletnek az a visszás állapota, miamikor az alul levő légrétegek hidegebbek, mint a felsők. A belvárosok épületekkel sűrűn beépített részei a városi hőszennyezésnek köszönhetően szintén előnyt élveznek a völgyekkel, lapos, mély fekvésű, ritkásan beépített helyekkel szemben.

Nagyban segítheti a füge téli túlélését, ha a növényünket a fűtött lakóház falának közvetlen közelébe ültetjük, ezáltal az épület által sugárzott hő segíthet abban, hogy a fal közelében a hőmérséklet ne süllyedjen kritikus tartományba.

A füge téli takarása

A téli takarást illetően legfontosabb tudnivaló az, hogy a növény nem termel hőt, ezért hiába csomagoljuk be – ha nem tudunk hozzáadott hővel szolgálni, a füge (vagy bármilyen más, korlátozottan téltűrő növény) ugyanúgy fagykárt fog szenvedni, mint takarás nélkül

Sok helyen látni oszlopszerűen bebugyolált növényt, amely megoldás csak akkor lehet segítségünkre, ha nagyon véletlenszerűen rövid ideig és nagyon minimálisan csökken a hőmérséklet a kritikus szint alá. A tapasztalat viszont az, hogy ilyen eseteknek csak nagyon kicsi a valószínűsége, ezért sokan panaszkodnak, hogy a bebugyolált fügéjük a takarás ellenére elfagy, még akkor is, ha szalmával, szénával, lombbal, hőszigetelő anyaggal töltik ki a takarás alatti teret. Ráadásul a szalmás-szénás takarás alá gyakran beköltöznek a pockok, és körberágják a fa kérgét.

Mi a megoldás?

Sátorszerű takarást kell kialakítani, ami hasonlít az indián sátorra, azaz alázárt légtér van a borítás alatt. Az alázárt légteret a takarás alatt szabadon hagyott talaj hője fűti, ami mindig sokkal magasabb hőmérsékletű, mint egy havazás utáni éjszakán a hótakaró feletti levegő. A cél az, hogy a talaj hőjét minél jobban megőrizzük a takarás alatt, illetve lehetőség szerint minél nagyobb felületű legyen a takarás alatti szabad talajfelszín.

Tanácsok

  • Nagy felületű talaj esetén nagyobb hőmennyiség fűti az alázárt légteret, ahol a füge is van.
  • A sátor váza lehet fa vagy vas; középre le kell szúrni, verni egy karót, oszlopot, rudat, aminek a tetejére oldaltartókat kell rögzíteni – ezek tartják majd a takarást.
  • Ha kész a váz, erre kell teríteni takarót, lepedőt, annyi rétegben, amennyit a váz elbír, majd kívülre egy nejlonborítás kerüljön, amiről a hó lecsúszik, illetve könnyen letakarítható. Figyelni kell arra, hogy ha nagy hó esik, annak súlya össze tudja zúzni a takarást és alatta a fügét.
  • Mivel telenként általában csupán néhány éjszaka van, ami kritikus lehet a füge számára, akinek van rá ideje, és figyeli az időjárás előrejelzéseit, arra a néhány kockázatos éjszakára egy 100 W-os izzót is tehet a takarás alá, így plusz hőforrása is lesz.
  • Lehetőleg olyan fügefajtát ültessünk, amiről tudjuk, hogy milyen a téltűrése és a gyümölcs minősége. Ugyanis vannak fagyérzékenyebb és későn érő fügék, ezeket jobb elkerülni.

 

Hobbikert, arcanum

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két fürdő van az átláthatósági céglista végén

Európa-liga: nézők előtt búcsúzik a Slovan

Adventi kalendárium: Tiszta lélekkel nyissunk ajtót az ünnepnek

Vágsellye: Bevásárlótáskákba csomagolt életek

Argentínában keres menedéket Morales volt bolíviai elnök

Fico panaszt emelt a büntetőeljárás ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.