Agro

Fokozottabban kell figyelni a környezetvédelmi előírásokra

Máris itt vannak a tavaszi munkák, a gazdáknak a bizonytalan agrárpolitika ellenére is tenniük kell a dolgukat, meg kell alapozni az idei termést, ami bizony gyakran nem kis anyagi terhet is jelent számukra, nincs is nagyon idejük figyelemmel kísérni az agrárpolitikában történő fejleményeket. Amire viszont az eddiginél fokozottabban oda kell figyelniük, az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások betartására.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. április 15. 09:45

környezetvédelem illusztráció
- Fotó: pixabay

Elsősorban a növények tápanyagellátására és a kártevők elleni növényvédelemre. A fokozottabb odafigyelés összefügg részben a következő EU-s Közös Agrárpolitika főbb irányvonalaival, de kiemelt szerepet kapnak a Helyreállítási Tervben megnevezett szakpolitikai területek is. Mindkettőben fokozott és ismételten hangsúlyozott szerep jut a környezetvédelemnek és a biogazdálkodásnak. Amire többek között nagyon oda kellene figyelni, hogy csak a Szlovákiában, ill. az EU-ban regisztrált műtrágyákat lehet tápanyagellátásra felhasználni. A növényvédő szereket illetően pedig csak az Ellenőrzési és Tesztelő Intézmény (ÚKSÚP) által közzétett, a „zöld könyv” néven ismert jegyzékben, kódszámmal megjelölt szereket lehet használni. A Szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján március 3-án jelent meg a növényvédelem szezonjának kezdése apropóján egy figyelmeztető felhívás az illegálisan forgalmazott növényvédő szerek megjelenéséről Szlovákia területén, amelyeknek a származása ismeretlen. Felhívja felhasználók figyelmét, hogy ezeknek a szereknek a vásárlásakor alaposan nézzenek utána, hogy Szlovákiában be vannak-e regisztrálva a zöld könyvben, ami elektronikus formában is megtalálható, a https://bit.ly/306InEf linken, emellett az ÚKSÚP működtet egy külön tájékoztató rendszert a növényvédő szerekről, amely a https://bit.ly/2PwicEX linkre kattintva megjelenít egy adatlapot. Ennek kitöltésével gyorsan le lehet ellenőrizni, hogy az adott vegyszer benne van-e a szlovák jegyzékben. A növényvédő szerek vásárlóinak az eladóktól kérniük kellene a növényvédő szer forgalmazási engedélyezéséhez kiállított okmányt. A felhívás figyelmeztet a hamisított vegyszereknek a növényekre, állatvilágra való káros hatásaira, az esetleges visszafordíthatatlan káros környezeti hatásokra.

A tájékoztatás továbbá arról is szól, hogy amennyiben a vásárló hamisított szer forgalmazásának gyanúját észleli, haladéktalanul figyelmeztesse az ÚKSÚP területi „fytoinšpektor”-ként ismert alkalmazottját, vagy a pozsonyi központban tevékenykedő növényvédelmi szakember valamelyikét, akik a https://bit.ly/2MFvsG7 linken érhetők el. Emellett egy külön a Ilegalne.pripravky@land.gov.sk e-mail-címen lehet jelenteni az esetleges hamisítások gyanújának észlelését.

Szlovákia déli járásaiból több mezőgazdasági vállalkozás vásárol magyarországi gazdaboltokban, ott kifejlesztett, vagy engedéllyel forgalmazott, jóllehet kitűnő hatékonyságú növényvédő szereket, gyakran különféle levéltrágyákkal együtt. Ez esetekben is utána kell nézni, hogy ezek forgalmazása engedélyezett-e Szlovákiában. Bizony előfordulhat, hogy a Magyarországon vásárolt növényvédő szerek, vagy levéltrágyák számláit kiadásként bejegyzik a könyvelésükbe és csak az ellenőrök állapítják meg, hogy ezek valamelyikére nincs bejegyzett forgalmazási engedély Szlovákiában. Tudniillik az illetékes ellenőrök számlákból kiindulva ellenőrzik, úgymond nyomon követik a tápszer, vagy a védőszer felhasználási útvonalát.

Felhívnám még a figyelmet a trágyázás tervezésének fontosságára, akár szerves, akár szervetlen trágyákról van szó. Nem csak azért, mert a helyszíni ellenőrzéseknél számon kérhetik a helyesen elkészített trágyázási tervet. A termesztőnek is fontos, hogy a trágyák mennyiségi és tápanyagtartalmi összetételét összevesse az adott év növénytermesztési szükségleteivel. A trágyázási terv kidolgozásához több hozzáférhető elektronikai segédeszköz is rendelkezésre áll, pl. az ÚKSÚP honlapján található Excel alapú tervezési táblázatok, de jól felhasználhatók a forgalomban lévő, a mezőgazdasági nyilvántartásra, elemzésekre szakosodott, állandó fejlesztésben lévő speciális számítógépes programok. Kisebb mezőgazdasági területeket művelő vállalkozások készíthetnek trágyázási tervet saját részre Excel-táblázatok felhasználásával. Tudniillik nincsenek előírt minták. A trágyázás tervezésénél elsősorban két fő szempontot kell figyelembe venni, a termesztett növény a tervezett terméshozamhoz is viszonyított tápanyagszükségleteit és az adott termesztési parcellák besorolását az egyes, ún. veszélyeztetettségi zónákba a nitrát direktívája szerint.

Varjú János, a Varjú Consulting tanácsadói iroda tulajdonosa

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kollár

Újabb kormányválság a láthatáron?

kézmosás

30 másodperc életet menthet

b

Súlyos baleset történt a Dunaszerdahelyi járásban

Mesék a Hurokból

SOROZATDARÁLÓ: Retrofuturisztikus álom

méhnyakrák szűrővizsgálat

Szűrővizsgálattal elkerülhető a méhnyakrák

Szabados Ágnes

Azt mondják: olyan, mintha a nappalimban ülnének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.