A kulturális tárca is üdvözli a nemzetiségre vonatkozó második kérdés megtartását

Natália Milanová
Pozsony |

A kulturális minisztérium üdvözli a Szlovák Statisztikai Hivatal döntését, melynek köszönhetően a nemzetiségre vonatkozó mindkét kérdés benne marad a népszámlálási ívekben. A tárca más szubjektumokkal együtt az elektronikus népszámlálási ívek jelenlegi formájának megőrzését szorgalmazta.

„Örülök, hogy végül a szakemberek véleménye került túlsúlyba. A második nemzetiség lehetősége jelentősen hozzásegíthet ahhoz, hogy – ami a kisebbségeket illeti - feltérképezhessük a valós szlovákiai helyzetet, és ennek köszönhetően jóval hatékonyabban állíthassuk be a kulturális támogatások rendszerét” – közölte Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter. Hozzátette: hasonlóképpen járnak el más uniós tagállamokban is, a kétkérdéses megoldás pedig a nemzetközi ajánlásokkal is összhangban van.

Zuzana Kumanová kulturális államtitkár, akihez a kisebbségi kultúra területe is tartozik, úgy véli, a két „nemzetiségi kérdés” megtartásával jobban megismerhető a lakosság etnikai összetétele. „A minisztériumon belül létrehozunk egy munkacsoportot, amelynek a népszámlálás keretében szerzett adatok interpretálásának előkészítése lesz a feladata” – fűzte hozzá.

A Statisztikai Hivatal hétfőn bejelentette: nem húzzák ki a népszámlálási ívekből a második nemzetiségre vonatkozó kérdést. Alexander Ballek hivatalvezető úgy döntött, visszavonja a második kérdés törlésére vonatkozó javaslatát. „Bebizonyosodott, hogy a nemzetiségeket érintő, jelenleg érvényes népszámlálási koncepciót ilyen rövid idő alatt nem lehet megváltoztatni” – tette hozzá.

A hivatal a második nemzetiségre vonatkozó kérdés elhagyását azután indítványozta, hogy Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő korábban erre a lépésre szólított fel. Szerinte a nemzetiségre vonatkozó két kérdés elősegítené a kisebbségek tagjainak asszimilálódását.

A második nemzetiségre vonatkozó kérdés megtartását szorgalmazta több koalíciós képviselő és kisebbségi szervezet mellett Zuzana Čaputová államfő és Mária Patakyová ombudsman is. Rámutattak, hogy a javasolt módosítás alkotmányellenes lehet. Emellett azt is kifogásolták, hogy a hivatal nem tartja tiszteletben a nemzeti kisebbségek képviselőivel közösen elfogadott, konszenzusos döntést, és megkerüli a törvényalkotási szabályokat is.

A lakosok elektronikus formában történő összeírására 2021. február 15. és március 31. kerül sor. Az asszisztens segítségével történő népszámlálás áprilistól októberig fog tartani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?