Világunikum lesz Szlovákia

d

Csütörtök reggel az ország déjà vu-t élt át. Ezúttal azonban Szlovákia nem covidos, hanem energetikai katasztrófába rohan. Ismét Igor Matovič lesz a nemzet megmentője, miközben Eduard Heger, Veronika Remišová és Milan Krajniak fognak neki szekundálni.

Újabb megalomániás mámor közepette, hogy hogyan lehet megmenteni Szlovákiát, megtudhattuk, hogy országunk igazi bajnok lesz a háztartásoknak való segítségnyújtásban, hogy képesek legyünk megbirkózni a magas energiaárak következményeivel. „Szlovákia igazi világra szóló unikum lesz. A szlovák háztartások az idei árakat fogják fizetni, a szlovák háztartások számlái jövőre nem emelkednek.

E tekintetben Szlovákia szó szerint egyedülálló lesz Európában, és ahogyan az év folyamán többször is mondtam, hogy az európaiak vagy más országok háztartásai irigyelni fognak minket az energiaárak miatt, ma ezt tényleges tettekkel valóra váltottuk” – mondta Matovič. Megint amiatt aggódhatunk, vajon most mi fog kisülni Matovič ötletéből. Legutóbb, amikor hasonlóan remek ötlete támadt, akkor Szlovákiának az antigéntesztek segítségével a Codiv elleni harc világbajnokává kellett volna válnia, de az ellenkezője történt. Az egész világon nálunk volt a legmagasabb a Covid következtében elhunyt, egy főre jutó személyek száma. Vajon most mi vár ránk? Ugyanazok a kérdések merülnek fel, mint a Covid kapcsán: miért nem állt elő egyetlen másik ország szem ezzel a nagyszerű ötlettel? Miért nem csinálják ezt így sem a nálunk gazdagabb, sem a szegényebb államok? A válasz egyszerű: mert ez egy nagyon rossz ötlet. Ennek számos oka van.

Az első az, hogy a beharangozott segítség túl általános, mindenkire vonatkozik. Mivel az állam nem tudja meghatározni a segítségre szoruló háztartásokat, az alacsony árakkal mindenkit segíteni fognak, tehát a leggazdagabbakat is, akiknek nincs rá szükségük. A második az, hogy ezt a segítséget úgyis meg kell majd valakinek fizetnie. És ez a valaki nem az állam lesz. A polgárok fogják megfizetni magasabb adók formájában. A problémát csak elodázzák, és a magasabb energiaszámlákat úgyis a szlovákiai polgároknak kell majd megtéríteniük, csak egy kis késéssel – a parlamenti választás után. A harmadik, hogy a háztartások végső soron jóval többet fognak fizetni, mint amennyit az árak jelentősebb emelése esetén fizetnének. Ugyanis minél alacsonyabbak az árak, annál kevesebbet fogunk takarékoskodni. És mivel a reálár jóval magasabb, a fogyasztás viszont továbbra is óriási marad, Szlovákia teljes gázszámlája jóval magasabb lesz, mint amilyen az enyhén magasabb árak mellett lenne.

A közpénzek példátlan pazarlásának lehetünk szemtanúi. A negyedik, hogy a földgáz, a villamos energia és a hő reális ára hosszú távon magas marad. A szlovák háztartások rezsiköltségeit azonban irreálisan alacsony összegekre állítják be. Ez senkit nem fog arra ösztönözni, hogy energiamegtakarításba fektessen, amit hosszú távon Szlovákia energiahatékonysága fog jelentősen megsínyleni. Az ötödik ok az, hogy a háztartások támogatása aránytalanul magasabb, mint a vállalkozásoké. Ha a cégek tönkremennek, az ország gazdasági teljesítménye is visszaesik, és így a vállalkozásoktól és a munkavállalóktól származó adóbevételek is csökkennek. Ugyanakkor az ország aránytalanul eladósodik, miközben csökken az adósságtörlesztési képességünk. A hatodik az, hogy e támogatás alapján, még ha egyszerűnek is tűnik, a nyilvánosságnak hamis elvárásai lesznek. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező kormányoknak rettenetes problémát fog okozni az energiaárak emelése.

Így aztán egy újabb populista hurok kerül Szlovákia nyakára, ami jelentősen növelni fogja az ország strukturális hiányát. A hetedik ok az, hogy egyértelmű zsarolásról van szó, hogy a parlament fogadja el Matovič katasztrofálisan összeállított költségvetését. Azzal fogja zsarolni a képviselőket, hogy a tét a háztartások segítése, és ezért át kell mennie. Rá fogja kényszeríteni a honatyákat, hogy egy majdnem 10 milliárd eurós biankó csekket állítsanak ki neki. Matovič, Heger, Kollár, Krajniak és Remišová populizmusa nem ismer határokat. Csak egy dolog biztos: ez az egyik legrosszabb megoldás Szlovákia számára. Nem csoda, hogy Szlovákia gazdasági hanyatlása soha nem látott mértékben gyorsul

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!