Vélemény

Vajúdó oktatás

Mindenki tudja, hogy baj van, de a megoldásnak csak nem akaródzik világra jönnie. A baj pedig nem ma, nem is tegnap vagy a múlt héten keletkezett, hanem a rendszerváltásaink óta velünk van – legalábbis azóta igazán illene kezdeni vele valamit. A változáshoz mindannyiunk türelmére szükség van
author
Vataščin Péter

2022. június 21. 07:30

dd
- Ľubomír Kotrha karikatúrája

Belegondolni is szédületes: kevés „közügy” méltó annyira erre a minősítésre, mint a közoktatás. Ennek roppant egyszerű oka van, ami pediglen az, hogy szinte alig akad ember, aki legalább egy évtizednyi időt nem tölt el legalább egy alapiskolában. Elég sokan azonban csaknem két évtizedig keringenek a labirintusaiban. Már ha nem a szédületes gyorsasággal kiépülő magániskolai, áramvonalasabb rendszerbe iratják be őket a másoknál szerencsésebb anyagi helyzetben levő szüleik, amellyel – a jelen állapotok fényében és minden jószándékuk mellett – ama bizonyos társadalmi ollót is szélesre tárják, a közoktatás kínlódását pedig érintetlenül hagyják.

A tanártüntetések Szlovákiában és Magyarországon is jelzik, cseppet sem lehet várni. Nincs mire, meddig és miért. Az oktatási rendszer kulcsfontosságú eresztékei recsegve-ropogva omlanak ránk, s hogy jól kiélvezhessük, hosszú éveken át, lassú ritmusra történik a katasztrófa. Kár beletemetkeznünk kéthárom órás rémfilmekbe, az igazi borzalmat akkor látjuk, ha elmegyünk egy olyan iskola előtt az utcán, amelynek történetesen nem állnak épp a legjobban a dolgai. Levélnek sem kell ehhez rezdülnie az utcán, mi több, zavartalan pacsirtaszó övezheti az iskolaépület környékét, a borzalom adott. Akad néhány iskola az országban, ahol ez van, nem pedig más. Az oktatási rendszerekről, azok felelőseiről pedig ugyan mit is gondoljunk, amikor vagy szaporán váltják egymást a tárcavezetők, mint Szlovákiában, vagy gyakorlatilag rendes „gazdája”, minisztériuma sincs a szektornak, mint Magyarországon? A tünetérték egyértelmű.

Oktatásról beszélni: csaknem kötelességünk. Kár lenne szakértelemhez és illetékességhez kötni az ebet, a közügyi jelleg megkerülhetetlen, az első helyek egyikén kell vele foglalkoznunk a restiben, a nappaliban vagy a folyóparton ücsörögve. Alighanem meg kell emésztenünk azt is, hogy a változáshoz mindannyiunk türelmére szükség van – nagy levegővétel mellett a messze jövendővel kényszerülünk komolyan összevetni a jelenkort (úgy látszik, bizonyos közfeladatok természete minimum 1831 óta kísért minket e tájakon). Az oktatás teljes átalakítása nyilván nem állhat meg a pedagógusok szégyenteljesen alacsony javadalmazásának méltó, magára időtlen idők óta korrigálásánál. Egyebek mellett messzemenően át kell alakítani a közbeszédet, a pedagógusképzést, a módszertant és a tananyagot – vagyis tulajdonképpen képesnek kéne lenni önmagunkra reflektálnunk, ugyanis az oktatás hamisítatlan közügyi volta azt is jelenti, hogy az oktatás mi magunk vagyunk. Az osztálytermek, az iskola belső terei egyben az önismeret tükrös termei, ahol lemérhetjük, hol és merre is tartunk – s hogy társadalomként kik is vagyunk valójában.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gáz

Sulík gázárcsökkentése veszélybe sodorhatja az energiabiztonságunkat

machajka

Machaj vagy Rezník lesz az RTVS igazgatója

vakcina koronavírus

Megkezdték a majomhimlő-vakcina tömeges szállítását

kolera

Beütött a kolerajárvány, egyre több fertőzöttet azonosítanak

putyin k

A britek rájöttek, milyen szindrómában szenved Putyin

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.