Nem lankad az emberek elégedetlensége

tüntetés k

Az ország polgárai most csütörtökön ismét az utcára vonultak, Pozsonyban mintegy 27 ezren tüntettek. Ráadásul ezúttal nemcsak a fővárosban és az ország nagyobb településein, hanem Érsekújvárban és négy külföldi városban is tiltakoztak a negyedik Fico-kormány stratégiai célja ellen, ami nem más, mint a létező szlovákiai jogrend alapjában történő megváltoztatása. Így akarják megállítani azokat a jogi folyamatokat, amelyek lehetővé tehetnék a Smer vezére és emberei súlyos törvénysértéseinek bíróság elé juttatását.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a hatalom végrehajtó ága nem azt akarja csinálni, ami az alaptörvényben, Szlovákia Alkotmányában van rögzítve a kormány küldetéséről és feladatairól, hanem azt, amit ők akarnak. S ezáltal egy párt, a Smer tartja majd kezében a másik két hatalmi – a törvényhozási és az igazságszolgáltatási – ág működését is, pontosan úgy, ahogy az első három Fico-kormány tette 2006-tól 2020-ig. Alig elhihető, hogy országunk lakossága nem tudatosította eléggé, hogy hogyan zajlott akkor az élet Szlovákiában. Három- meg négypárti kormánykoalíciók voltak – mint jelenünkben is –, de minden csak úgy történhetett, ahogy a Smer, illetve Fico akarta. Meg is lett az eredménye. Súlyos törvénysértések maradtak igazságszolgáltatási elégtétel nélkül, sok áldozattal és szomorúsággal. A szeptemberi előre hozott választáson a Smer visszatérítette az országot erre az útra, ami nem szép jövővel kecsegtet. Ezért vannak egyre erősebb tiltakozások a már elért demokratikus értékek megőrzéséért Szlovákiában.

Most kérdezhetjük magunkat: hogyan történhetett meg ez a száznyolcvan fokos fordulat? Az is közrejátszhatott, hogy alacsony a jogismeretünk és a nagyon fontos jogtudatunk, de sokakat a Matovič elleni düh inspirálhatott. Ennél azonban talán nagyobb jelentőséggel bír az a megállapítás, hogy ha egy igazságos, demokratikus jogállamban a megválasztott hatalom a törvények miatt nem teheti azt, amit akar, akkor – szabad, vagy nem – megváltoztatja a törvényeket, akár az egész jogrend alapját, és akkor azt mondhatnak, amit akarnak, és azt csinálhatnak, amit akarnak. Azért mondta Robert Fico Zuzana Čaputová köztársasági elnök asszony múlt heti parlamenti igaz beszéde után, hogy ők nem mondanak le tervükről, és keresztülviszik. Ha ez megtörténik, akkor már csak az hiányzik nekik, hogy a lakossággal fondorlatosan megválasztatják maguknak köztársasági elnöknek – aki minden volt már, csak még államfó nem – a testvérpárt elnökét, aki azzal kampányol majd nekünk, hogy minden polgár elnöke akar lenni… És mi elhisszük – s akkor igazán azt csinálhatnak majd, amit akarnak. Mint Ivan Gašparovič két választási ciklusában. Mi meg majd nézhetjük. Hacsak...

Rendkívül elszomorító, hogy a szlovákiai magyar politikai elit nem szólal meg abban a társadalmi katasztrófában, ami Szlovákia jövőjét veszélyezteti. Ez a szlovákiai magyar pártok széthúzásának a mintapéldája. És ez tart 2012-től, Iveta Radičová kormányának értelmetlen megdöntésétől napjainkig. Az örökös széthúzásunk az oka annak is, hogy zsinórban már négy ciklusban nincs magyar párt a szlovák parlamentben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?