Vélemény

Nehéz lesz Kiskának és Čaputovának is

Nagy szükség lenne rá, hogy teljesen átdobjuk a váltót.
Márius Kopcsay

2019. június 15. 10:00

- Ľubomír Kotrha karikatúrája

Több szempontból is áttörést jelent a ma kezdődő Čaputová-korszak. Az első természetesen az, hogy nő lesz a köztársasági elnök. 

Bizonyos mértékig szimbolikus ez egy patriarchálisnak mondható országban, ahol a nők szinte egzotikumnak számítanak a politikában. Másrészt ott van a közös tudatalattinkban a Hétfájdalmú Szűzanya is, hiszen ennek az országnak is ő a védőszentje, a nép hozzá imádkozott vészterhes időkben. 

Hogy most is zavaros időket élünk és Zuzanának afféle védőszentként lesz mit tennie, már az is igazolja, hogy a beiktatásához bizony jó pikáns fűszerezést kanyarított a szlovák konyhanyelv királya, Andrej Danko. 

Az, hogy az ünnepélyes beiktatásra meghívta a sikertelen elnökjelölteket, Harabinnal meg ezzel a Daňóval együtt, arról árulkodik, hogy minden áron világgá akarja kürtölni: Nem, Čaputová nekem nem elnököm. De az elnök asszony nyilván kezelni tudja az ilyen és még komolyabb konfliktusokat is, különben egy egyszerű környezetvédelmi aktivistából nem tudta volna feltornázni magát néhány év alatt a köztársasági elnöki székig. Szóval minden irónia nélkül kijelenthetjük, hogy már rögtön az elején bemutathatja a tudományát. 

Főleg, hogy a megosztott társadalomban még mindig rezonál az ellene folytatott hazug gyűlöletkampány. 

Kezdve attól, hogy a bazini szemétlerakó egy kis regionális probléma volt, egészen a számok kiforgatásáig, hogy tulajdonképpen a szavazók sovány kisebbsége választotta meg őt elnöknek. 

Kiskának könnyebb dolga volt a kezdéskor, akkor lépett be a politikába, nem terhelte politikai múlt, nem smeres jelölt volt, azonosulni lehetett vele. Most jóval nehezebb dolga lesz neki is, amikor belép a pártpolitikába, hiszen minden oldalról támadni fogják, kormánypártok és ellenzék egyaránt. Részben érthető is ez, hiszen az ellenzéknek konkurenciát jelent. Vetélytársa lesz az OĽaNO-nak, az SaS-nek, a PS/Spolunak is. De a végén úgy is csak a számok számítanak majd: vajon az ellenzék Kiskával több voksot gyűjte be, mint amennyit begyűjtene az ellenzék Kiska nélkül. 

Nagy szüksége lenne rá az országnak, hogy átdobjuk a váltót. 

Egyrészt véget érne a Smer hatalmi monopolhelyzete, hiszen Ficóékkal van átitatva az egész államigazgatás, beleértve a biztonsági szervezeteket. Még jobban be kell tagozódnunk a nyugati rendszerbe, és morális megtisztuláson kell átesnünk. Amibe beletartozik a szélsőjobboldal legyőzése is. 

Innen nézve Kiska pártalapítása vállalható rizikó. Az elnöki palotában pedig Čaputová mindenképpen hozzá tud járulni a társadalmi változásokhoz. 

A szerző a TASR hírügynökség munkatársa 
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?