Kozmetikai támogatás

<p>Lassan hétévnyi ismerettel rendelkezünk Robert Fico kormányzásáról, ennek alapján joggal feltételezhetjük, hogy a kormányhivatalban létezik egy &bdquo;kozmetikai&rdquo; részleg, amely látszatintézkedések kidolgozásával foglalkozik.&nbsp;</p>

Ilyen például a januártól életbe lépő „első szociális csomag” részeként realizálódó kutatási és fejlesztési támogatás is. Ennek értelmében reális költségeiken túl a vállalkozók további 25 százalékot írhatnak le a kutatásra és fejlesztésre fordított összegből, 25 százalékot a közép- és főiskolai végzettséggel rendelkező új alkalmazottaik első éves bérköltségeiből, és további 25 százalékot a kutatásra és fejlesztésre fordított költségek éves növekedése alapján. Az elképzelés önmagában dicséretes, hiszen ha ki akarunk törni az olcsó futószalagország imázsából, az csak a tudomány és a fejlesztés támogatása által lehetséges. Azonban ezt az intézkedést az év eleji médiacsendben a miniszterelnök és a pénzügyminiszter által a hazai vállalkozó környezet megváltásaként prezentálni erős aránytévesztés, mivel a hazai vállalkozói réteg rendkívül szűk szegmense profitálhat csak belőle. A többieknek maradnak a rendkívül magas járulékterhek, a potenciálisan növekvő adóterhek, és az állandó ellenőrzések. Peter Kažimír pénzügyminiszter azt is megígérte, ha az ország pénzügyi lehetőségei megengedik, szeretnék csökkenteni az adókat és a járulékokat. Kažimír pénzügyér eddigi tevékenységét szemlélve elmondhatjuk, a fenti mondatban a kulcsszó a „ha”. Az alapján, amit a kormány eddig a vállalkozók érdekében tett, még a legnaivabbak sem gondolhatják, hogy a vállalkozói környezet javítása prioritás számukra. Ez megmutatkozik az olyan érzéketlen törvényekben is, mint például a jelen csomag részeként hatályba lépett intézkedés, melynek alapján a minimálbért keresők nem fizetnek egészségbiztosítási járulékot. (Az egészségügyi ellátás azonban számukra se lesz ingyenes, ugyanazok dobják rá össze, akik az ingyenvonatozásra is, a többiek.) A hasonló összeget kereső, például az építőiparban gyakran kényszervállalkozóként foglalkoztatott kisvállalkozókat azonban kihagyták a kedvezményezettek sorából. Ez csak egy intézkedés, mely azonban jól demonstrálja a kormány hozzáállását. Ha, csak az előző évek intézkedései között szemezgetve, hozzá vesszük még az adatvédelmi törvény körüli szerencsétlenkedést, az emelkedő járulékterheket, a KFT-alapítás megnehezítését, a minimáladót, mindezek negatív összhatása mellett a nagy csinnadrattával beharangozott kutatási-fejlesztési támogatás hatása eltörpül.  Ha ezt a tendenciát általánosítani próbáljuk, elmondhatjuk, hogy 2015 sem lesz a vállalkozói környezet masszív javulásának éve. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?