Vélemény

Kotleba: oszolj után középre sorakozz!

A gárdista egyenruhát zöld pólóra cserélték. Jöhet az öltöny.
Márius Kopcsay

2019. április 13. 10:13

kotleba vél
- Ľubomír Kotrha karikatúrája

Nem lenne helyénvaló kinevetni Kotleba híveit, akiket módfelett idegesített, hogy nem tudnak rendesen tüntetni a pozsonyi Legfelsőbb Bíróság előtt, mert ötpercenként jön arra egy fránya villamos. Szabadságot vettek ki, vagy kiíratták magukat, hogy odakint zászlókat lengethessenek, amíg bent a bíróság a párt betiltásáról tárgyal.

Nem volt nagy tömeg, de azt se mondhatjuk, hogy csupán egy maréknyi bőrfejű tüntetett, a szokásos zöld pólóban. Nem. Persze, ott voltak ők is, a mit sem sejtő járókelőkbe is belekötöttek időnként, de nem csak a kopasz fejek csillogtak a kora áprilisi napsütésben.

Láthattuk, hogy Kotleba tábora már jóval sokrétűbb ennél.

A legutóbbi parlamenti választáson meglepetésre 8 százalékot szerzett az ĽSNS, most 11 százalékot mérnek neki a közvélemény-kutatók. A pártelnök 10 százalékkal végzett az államfőválasztás első fordulójában. Ez azért már jóval több annál, mint amit egy szélsőjobboldali, ex-trémista párttól „elvárnánk”. És nem sejthetjük, meddig fog még szép lassan felfelé kúszni a támogatottsága.

Természetesen a Legfelsőbb Bíróság nem veheti figyelembe egy párt népszerűségét, amikor a feloszlatásáról kell ítéletet hoznia. Meg azokat a félelmeket sem, hogy a betiltás csak még népszerűbbé tenné Kotlebát. A kérdés az, hogy Kotlebáék megsértik-e a törvényeket vagy sem.

A bíróság csakis tényeket vehet figyelembe, azok pedig önmagukért beszélnek.

Fekete zászlót lengetnek a szlovák nemzeti felkelés kitörésének napján, a 14-es és 88-as szám náci szimbolikájába csomagolva jótékonykodnak. A fasiszta üzenetek, neonáci és rasszista gyökerek önmagukért beszélnek. És persze a más vallásúak vagy más fajhoz tartozók fenyegetése és megfélemlítése. Amikor a zöld pólós kopaszok a pozsonyi vasútállomáson üvöltenek a mit sem sejtő turistákra. Vagy rendezett, tömött sorokban masíroznak a poprádi állomáson.

Ugyanakkor a tudatosan, hosszú távra megtervezett politikai karriert és politikai pályát is észre kell vennünk Kotlebáéknál.

Ahogy egy maroknyi hőzöngő bőrfejű politikai erővé vált. Előbb megyei szinten, majd az országos politikában is. A fekete gárdista egyenruhát zöld pólókra cserélték, most meg már időnként öltönyt is hajlandók felvenni.

Néhány tucatnyi zászlólengető mögé egy egész tömeg sodródott, amelynek nem csípi a szemét az extrémizmus, a fasiszta szlovák állammal való szimpatizálás, vagy a holokauszt iránti, nevezzük így, érzéketlenség. És ez a tömeg nem veszi észre azt sem, Kotlebáék nem is a kormány és a korrupció ellen küzdenek, hanem gyűlölködve rávetik magukat hol a romákra, hol a homoszexuálisokra, hol meg az Európai Unióra, mert ugye „ezek hárman” tehetnek mindenről.

Ha a bíróság végül feloszlatja az ĽSNS-t, talán egy olyan folyamatot indít el, amely tovább „civilizálja” Kotlebáékat, a jobbszélről a politikai paletta közepe felé tolja őket. A politikai mainstream, a fősodor felé. Csakhogy ez a fősorod válik egyre radikálisabbá...

A szerző a TASR hírügynökség munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sólymos László

Sólymos: a „restartot“ végig kell vinni az egész párton

rakéta
Frissítve

Itt nézheted élőben a SpaceX történelmi kilövését

ravasz bukovszky rigó

Ravasz: erős üzenetet kell küldenünk

Messit visszavárja gyerekkori argentin klubja

bomba

VIDEÓ: Második világháborús bombát találtak Éberhardon

koronavírus

Pénteken egy fertőzöttet regisztráltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.