Vélemény

Képlékeny kormánykoalíció

Az önálló Szlovákia megalakulása óta soha nem volt ilyen nagy, látszólag kényelmes többsége egyetlen kormányra kerülő politikai szövetségnek sem, mint a mostani négypárti formációnak
Szilvássy József

2020. május 4. 12:05

kormány vélemény

Az úgynevezett parlamenti matematika alapján tiszta a képlet, ám a valóság ennél jóval bonyolultabb. Nyugodtan hozzátehetjük, hogy az eltelt csaknem három évtized során sosem sistergett akkora feszültség már a kezdet kezdetén a hatalomra kerülő pártok között, mint amilyet most a közvélemény is érzékel, és arra sem akadt példa, hogy a kormányfő és egy minisztere rögtön ennyire nyíltan bírálja egymást.

Természetesen Igor Matovičról és Richard Sulíkról van szó. Kakaskodásuk története tíz éve kezdődött, amikor a jelenlegi kormányfő, még amolyan mezei, de már akkor is kiszámíthatatlan politikusként mozgalmának három tagjával Sulík pártja, az SaS listáján indult és bejutott a parlamentbe. Már akkor is sokat csatáztak egymással, majd 2011-ben Sulík javaslatára kizárták a liberális frakcióból Matovičékat, mert megszavazták az akkor ellenzéki Smer egyik indítványát. Ezután alakult párttá az OĽaNO, amelynek vezetője fél évvel később a pártlista utolsó helyéről indulva jutott be ismét a pozsonyi törvényhozásba.

Matovič a jelek szerint nem felejt, és úgy érzi, most ő van nyeregben. Igaz, Sulík indította el az éles bírálatok sorát húsvét előtt, amikor dühében facebookos bejegyzésben szólította fel a miniszterelnököt, hogy azonnal cselekedjen, mert aznap ezrek dühöngtek és vesztegeltek órákon át az utakon az átgondolatlan rendőrségi ellenőrzések miatt. A kormányfő nagyon begurult ezen, s azóta minden alkalmat kihasznál, hogy revánsot vegyen. Múlt szombaton a pozsonyi közrádió beszélgetőműsorában ötször ismételte meg, hogy már elege van Sulík gáncsoskodásaiból, népszerűséghajhászó megnyilvánulásaiból. Sulík azonban nem tesz mást, csak tárcavezetőként kitartóan nógatja a kormányfőt a járvány miatt elrendelt tilalmak mielőbbi enyhítésére, mert különben a nemzetgazdaság még nagyobb bajba kerül. Ezzel együtt pedig százezrek megélhetése.

Persze jogosan kérdik egyre többen, vajon miért nem a kormányüléseken vagy a koalíciós tanácson vitatják meg mindezt, miért képtelenek valamiféle értelmes egyezséget kivajúdni az ország érdekében. Amire nagy szükség lenne a járványból és az ugyancsak ránk zúdult gazdasági válságból való kilábalás érdekében.
Kettőjük viszálykodásában a nevető harmadik Boris Kollár, aki céltudatosan nyomul előre. Néhány napja az SaS és a Za ľudí tiltakozása ellenére, az OĽaNO és Kotlebáék(!) támogatásával elérte, hogy régi ismerőse, Alena Svetlovská kerüljön be a Bírói Tanácsba. Svetlovská a múlt század kilencvenes éveiben az egyik maffiabanda által működtetett cég alkalmazottja volt, és eddig nem igazolta a poszt betöltéséhez elvárt szakmai kvalitásait. Kollár bírálói ezek után kajánul ismételgetik: a parlament elnöke ezután akár kilenc eddigi élettársát és tíz gyereke közül a legidősebbeket is jó állásba juttathatja. Egyelőre ennek nincs nyoma, de az egyértelmű, hogy a kormányfő legközelebbi szövetségesként tekint Kollárra, a két liberális partner és főleg Sulík háttérbe szorítása érdekében. Ezért Matovič szemet hunyt afölött is, hogy Kollár két minisztere rövid időn belül elzavarta a más pártokból érkező államtitkárait.

Múlt héten az SaS két parlamenti képviselője nem szavazta meg a kormányprogramot, ennek egyelőre nincs különösebb jelentősége, mégis figyelmeztető jelként értelmezhető. Ma még az is benne van a pakliban, hogy a két pártelnök végre önmérsékletet tanúsít, és idővel némi politikai bölcsesség ragad rájuk. Ám a koalíciós feszültség további fokozódása sem zárható ki, a visszatérésről ábrándozó Robert Fico és holdudvara legnagyobb örömére.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakás

Elöregedett családi házak, hiányzó állami támogatás

Valtteri Bottas
Frissítve

Bottas nyerte a nyári idénynyitó Osztrák Nagydíjat

bb

SOROZATDARÁLÓ: Fekete szerelmek LA-ben

Fekete István

Puha gyolcsok emberi szívre

a

Bartók Imre: Pereat mundus

régi pozsonyi cukrászdák

Emlékek – régi pozsonyi cukrászdák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.