Vélemény

Egyszerű emberi jogok

Megmentenek minket, de csak akkor, ha mindenki szót fogad nekik.
Bolemant Lilla

2020. május 26. 08:44

Egyszerű emberi jogok
- Képarchívum, illusztráció

Egyre inkább eldönthetetlen, hogy a posztszocialista országok politikusai az alapfogalmakkal nincsenek-e tisztában, vagy egyszerűen még mindig a hagyományos szocialista/kommunista politizálás a céljuk. Mert mi másnak nevezhetnénk azt, hogy a negyven évig elnyomásban élő nemzetek mai legfőbb képviselői, akiknek (és felmenőiknek) az emberi jogait hosszú évtizedekig sárba taposták, most ugyanezt próbálják tenni folyamatosan mindenki mással, aki nem ők, vagy nem az aktuális családjuk vagy az aktuális üzlettársuk. Felsorolni is hosszú, amit rövid időn belül képesek felmutatni e téren – s ehhez jócskán felhasználták a világjárvány veszélyét. Miközben az intézkedések kapcsán arra is odafigyeltek, hogy a megfelelő módon rettegésben tartsák az embereket – kiemelve saját magukat, mint megmentőket és hősöket, akik helytállnak, de csak akkor, ha mindenki szót fogad nekik –, nagyon gyorsan felismerték, hogy ezt a „köztes” időt felhasználhatják populista ideológiájuk és gazdaságipolitikai hatalmuk megerősítésére.

„Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell, hogy viseltessenek”

– olvashatjuk az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában, amely ezután tételesen felsorolja azokat a jogokat, amelyekkel végre politikusainknak is közelebbről meg kellene ismerkedniük ahhoz, hogy méltó vezetői legyenek országainknak. „A nyilatkozat egyetlen rendelkezése sem értelmezhető úgy, hogy az valamely állam, valamely csoport, vagy valamely egyén részére bármilyen jogot adna arra, hogy az itt kinyilvánított jogok és szabadságok megsemmisítésére irányuló tevékenységet fejtsen ki, vagy ilyen cselekményt elkövessen.” A hétköznapi ember, az állampolgár, végre nyugodtan szeretne élni, anélkül, hogy állandóan résen kéne lennie, melyik törvényt hogyan változtatták meg, és hogyan befolyásolja ez az ő életét, és miért nem lehet emberi dolgokról beszélgetni a családi asztalnál vagy egy baráti társaságban, hanem csak a politikai ellentétekről.

A hatalom ezt nem engedi, azzal fenyeget, hogy betiltja az abortuszt (erre készül Magyarország, Szlovákia és Lengyelország évek óta), betiltja a nemváltási műtéteket (Magyarország éppen most tette meg), elutasítjuk azt az Isztambulban aláírt egyezményt, amely a nők elleni erőszakot lenne hivatott felszámolni (magyar és szlovák parlament), sőt, betiltjuk az emberi jogokról való beszédet (a szlovák ombudsmani jelentést a parlamentben!), ellehetetlenítjük a civil szervezeteket, akiknek éppen az a szerepük, hogy a kormány és a parlament ellensúlyaként, de velük együtt bizonyítsák, hogy működik egy olyan társadalom, amely az emberek közti egyenlőségen, egymás véleményének az elfogadásán és egyenrangú párbeszéden alapul.

„Talán a következő nemzedék…” mondhatjuk újra, ismételhetjük, mint az emberiség ősi mantráját, amellyel abbéli reményét fejezi ki, hogy talán egyszer végre megjön az esze egy következő nemzedéknek, és nem a gyűlöletkeltésre építi a hatalmát, hanem az emberi értékek elismerésére. Csakhogy ehhez egy olyan nemzedék kellene, amely önálló és önazonos, és nem az „előtte szólók” ismétlése.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus rendőrség határ

5000 euróra büntethetik a karanténtörőket

Branislav Gröhling

Gröhling diplomamunkája is plágiumgyanús

Frissítve

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

elektromos Mini

Az elektromos Mini nem több egy érdekes és élvezetes autónál

ddddd

Dylannek bőven van még mondanivalója

Májusban tovább csökkent a foglalkoztatottság

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.