Vélemény

Amit Čaputová tud

Ön mit vár az új köztársasági elnöktől? – kérdezte néhány ismert személytől szombat éjszaka a Denník N, Richard Müller énekes-zenész pedig egyetlen rövid mondatban válaszolt: az új elnöktől Zuzana Čaputovát várom.
Veres István

2019. április 1. 08:35

caput

Ezzel alighanem azoknak az embereknek a többsége is így van, akik Čaputovát karikázták. Fölénye mindkét körben meggyőző volt, az eredmény sem kicsi, sem nagy jóindulattal nem nevezhető szorosnak. Aki a 79 járásból az első fordulóban 74-et megnyer, a másodikban pedig 50-et, arra aligha mondhatja bárki, hogy csak a főváros választott magának elnököt, nem pedig az ország.

Nézzük tehát, mi lehet ez a valami, amire ezek szerint 2019-ben az egész országnak szüksége van. 

Már az első forduló előtti hetekben látszott, hogy amit Čaputová választási kampány címén nekünk bemutat, azt tanítani fogják nemcsak a történelem vagy a politológia, de a (politikai) marketing és a kommunikáció egyetemi előadásain is. Elképzeléseinkben (meg ugye a valóságban is) a politika, és különösképp a kampány általában egy kemény harc, melyben a szereplők mindent megtesznek ellenfelük lejáratásáért, és a cél szentesíti az eszközt alapon általában az eszközökben sem válogatnak. Sok választónak ráadásul ez kimondottan imponál, hiszen aki a képernyőn naponta támad és támadásokat véd ki, az erős és megbízható személyiség látszatát kelti (ha az okosét nem is). Čaputovának is ezt tanácsolták, ő pedig úgy döntött, hogy nem fogja ellenfeleit támadni, ehelyett inkább elmondja, amit a dolgokról egyébként is gondol, olyan stílusban, amilyenben egyébként is beszél. Hogy nem fog megjátszani valakit, aki nem ő. Az ellene felhozott támadásokat szépen megosztotta facebookos idővonalán: azok meg amazok ezt állítják rólam, tessék, önökre bízom, mit gondolnak minderről. Kicsit olyan ez, mint amit Jézus tanácsol nekünk az evangéliumban: ha arcul csapnak, fordítsd oda a másik orcádat is. Čaputovát eredetileg nyilván csak pártja, a Progresszív Szlovákia akarta felépíteni, hogy a jövő évi parlamenti választásra ismert név lehessen a választási listán. Közben derült ki, hogy az államfői szerep neki testhezállóbb lehet, mint bárki másnak a jelöltek közül, ráadásul anélkül volt képes nagy fölénnyel győzni, hogy nem az ő óriásplakátjai tekintettek ránk minden sarkon (több ilyen elnökjelölt is akadt).

Az idei kampány szokatlanul rövid volt, és szokatlanul tanulságos; talán nem is akadt olyan hazai politikai párt, amelynek e rövid időszakban ne sikerült volna bebizonyítania saját feleslegességét.

Személyes kedvencem az Alojz Hlina által tatarozott KDH, amely a keresztény értékek letéteményeseként igyekszik viselkedni. Az első fordulóban František Mikloškót támogatta, majd az első kör után Hlina kifakadt, hogy Mikloško soha többé semmilyen posztért ne induljon, hiszen képtelen érzelmeket kiváltani bárkiből. Ezért Hlina arra jutott, hogy választóiknak a második kör előtt nem ajánlanak senkit. Vagyis a kereszténység az ő értelmezésükben nem az, hogy megpróbálunk normális emberek módjára, piszkos támadások nélkül közszerepelni, hanem valami más (ebből ítélve talán még ők sem jöttek rá, micsoda).

Úgy tűnik, Čaputová tud valamit, ami itt nagyon hiányzik, és amit rajta kívül nagyon kevesen tudnak az úgynevezett politikai elitben. 

Úgy tűnik, ezt a valamit csak tudni lehet, tanulni nem.

Persze ő is csak ember, hibákkal, meg minden. És ez még csak a kampány volt, meglátjuk, milyen lesz elnökként. De jó érzés tudni, hogy ez a valami most öt évig velünk lesz.
A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Tallósi malom

Natúrpark lehetne a Csallóköz

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.