Utazz

Írországban bárki szívesen beszélget az időjárásról

Gerhart Adriána 2006 nyarán nyelvtanulási céllal érkezett Rimaszombatból Írországba, aztán „valahogy ott ragadt”. Jelenleg Cork városában él, ahol korábban esküvőszervezőként dolgozott, most pedig kisfiának, Garynek szenteli az idejét.
Bőd Titanilla

2019. június 18. 15:23

- Shutterstock-felvétel

 

Melyik látványosság nyűgözte le a legjobban?
Egész Írország lenyűgöző! Persze említhetünk ismert látványosságokat, mint a Moher-sziklák, a Ring of Kerry turistaút vagy Észak-Írországban a bazaltoszlopokból álló Óriások útja. De számomra a leglenyűgözőbb érzés, hogy egy pár perc alatt ki tudok vezetni az óceánhoz. West Cork gyönyörű! A kedvencem mégis talán Mizen Head, Írország legdélibb pontja és a környező kis falucskák. 

Mi sokkolta a leginkább?
Sokkolt, hogy a „rossz” oldalon kell vezetni, sokkolt az időjárás és hogy mennyi fast foodot fogyasztanak itt az emberek, főleg a gyerekek. De az is sokkolt, milyen kedvesek és befogadóak voltak velem szemben teljesen idegen emberek annak ellenére, hogy a nevemen kívül semmit nem tudtam mondani angolul.

Melyik a legfurcsább helyi szokás?
Furcsa volt számomra, hogy mindig csúnyán néztek rám, amikor levetettem a vendégekkel a cipőjüket, itt ugyanis nem szokás. Sőt, néha csak az ágy előtt kerül le a lábbeli. Azt is furcsának találom, hogy a szendvicskenyérbe ecetes-sós burgonyapelyhet tesznek tölteléknek, de ha nem is teszik bele, akkor is azzal fogyasztják. Az étkezdékben simán szolgálják fel a szendvicset burgonyapehellyel körítve. Én már a pizzát is megtanultam hasábburgonyával fogyasztani.

Melyik helyi étel ízlik a legjobban?
Írországról tudni kell, hogy az élelmiszer minősége kiváló, rengeteg a gourmet étterem és a helyi heti vásár, telis-tele friss finomságokkal, helyben készítve. És nincs jobb egy „full irish breakfast”-nél, vagyis ír reggelinél szalonnával, kolbásszal, babbal, tojással, gombával, grillezett paradicsommal és főtt krumplival.

Mit vezetne be itthon is?
Az írek nagyon kedves és közvetlen nemzet, soha nincs hiány a nevetésből, kedvességből. Mindenki megköszöni a buszsofőrnek, amikor kilép a buszból, és soha semmi nem probléma. Sajnos engem otthon az ügyfélszolgálatok sokkolnak a legjobban, egy kis lazaság és több kedvesség nem ártana. Írországban szintén imádom, ahogy az emberek támogatják a helyi vállalkozásokat, iskolákat stb. Igyekeznek a helyi boltban, kertészetben vásárolni, még akkor is, ha az egy kicsit drágább. Az iskolaügy szintén sokkal jobb Írországban, de ez nagyon hosszú és bonyolult téma…

Mit nem tud ott soha megszokni?
Nagyon hiányoznak az évszakok, főleg a forró nyár. A hideg tél nem annyira! Az itteni időjárást elég nehéz megszokni. Meg a szendvicskenyeret!

Mi hiányzik a legjobban itthonról?
A legjobban a család hiányzik. A szülők és testvérek. Meg a lángos!

Milyen jó tanácsot adna egy turistának?
Aki Írországba vagy konkrétan Corkba szeretne ellátogatni, mindenféleképpen látogasson meg egy Irish pubot, egy kis ír zenével és Guiness-szel ízesítve. Nézze meg az English marketet és ne féljen bárkihez szólni. Itt mindenkivel órákig lehet beszélgetni az időjárásról!

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+2
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Csapdák a last minute utazásokban, avagy hogyan válasszunk jó nyaralást

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Végeláthatatlan kocsisorok a hídlezárás miatt

Száz éve született Szíjjártó Jenő karnagy

Különleges képet készítettek Čaputováról Gombaszögön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?