Vancouver 2010 - szlovák hokisiker a 9. versenynapon - összefoglaló

Vancouver |

<p>Szlovákia hatgólos győzelme Lettország felett hokiban, nagy meglepetésre svéd aranyérem a sífutók férfi 15+15 km-es üldözéses versenyében, holland diadal a gyorskorcsolyázók férfi 1500 méteres számában. Csak néhány a 9. versenynap (szombat estétől vasárnap reggelig) eredményeiből. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a grúz szánkós tragádija ellenére is elégedett a játékokkal. Összefoglaló.</p>

Hoki - Szlovákia-Lettország 6-0
Szlovákia hatgólos győzelmet aratott Lettország felett a vancouveri téli olimpia férfi jégkorongtornájának második szombati mérkőzésén.
Eredmények, férfiak:
B csoport:
Szlovákia-Lettország 6-0 (3-0, 2-0, 1-0)
Gólok: 3. Višňovský (Stümpel, Zedník), 10. Zedník (Handzuš, Bartečko), 18. Stümpel (Pálffy), 22. Marián Hossa (Stümpel), 23. Handzuš, 58. Baranka (Handzuš, Štrbák)
Az állás: 1. Csehország 6 pont/2 mérkőzés, 2. Szlovákia 5/3, 3. Oroszország 4/2, 4. Lettország 0/3
Korábban:
A csoport:
Svájc-Norvégia 5-4 (1-1, 2-2, 1-1, 1-0) - hosszabbításban
Sól: Sprunger (2.), Wick (30.), Sannitz (36.), Blindenbacher (50.), Lemm (63.), illetve Vikingstad (13., 39., 53.), Hansen (26.)
Az állás: 1. Egyesült Államok 6 pont/2 mérkőzés, 2. Kanada 5/2, 3. Svájc 3/3, 4. Norvégia 1/3


Sífutás: svéd aranyérem a férfi üldözéses versenyben
A svéd Marcus Hellner nyerte a sífutók férfi 15+15 km-es üldözéses számát szombaton a vancouveri téli olimpián.
Mögötte a német Tobias Angerer lett az ezüst- és a szintén svéd Johan Olsson a bronzérmes.
A táv első, klasszikus stílusú felében a cseh Lukas Bauer diktálta a tempót, de legalább húsz versenyző maradt az élbolyban. A léc- és botcsere után Olsson - immár szabadstílusban - azonnal megindult és sikerült is meglépnie a mezőnytől, amely szökése által 15 főre fogyatkozott. Az élbolyt két svéd vezette, akik érthetően Olsson miatt nem igazán iparkodtak, így 29 éves honfitársuk közel félperces előnnyel rendelkezett 4 km-rel a vége előtt.
Ekkor az orosz Alekszandr Legkov talán az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy ritmust kell váltani, ha utol akarják érni Olssont. Legkovval hárman tudták tartani a lépést: az az Angerer, akinek több ezüst- és bronzérme van olimpiákról és világbajnokságokról, de győzni sosem tudott világversenyen, továbbá a négyszeres világbajnok, a szám norvég vb-címvédője Petter Northug és a svéd Hellner.
Ez a trió körülbelül egy kilométerrel a cél előtt utolérte Olssont, s ekkor a sprintversenyben bronzérmes Northugnak problémája akadt a botjával, s leszakadt. A stadionba érve Hellner hosszú hajrát nyitott, csak Angerer próbálta tartani vele a lépést, de végül neki sem sikerült, így Hellner mögött ismét meg kellett elégednie a második hellyel, míg a bronzérmes pozícióban a hosszú időn át szökésben lévő, de erejét így is jól beosztó Olsson futott be Legkov előtt.   
Sífutás, férfi 15+15 km-es üldözéses verseny, olimpiai bajnok:
Marcus Hellner (Svédország) 1:15:11.4 ó
2. Tobias Angerer (Németország) 2.1 mp hátrány
3. Johan Olsson (Svédország) 2.8 mp h.


Szlovén tiltakozás a veszélyes sífutópálya miatt
Szlovénia hivatalos, írásos formában is jelezte elégedetlenségét szombaton a sífutópályával kapcsolatban, amelyet veszélyesnek nevezett a beadványban.
"Tiltakozásunkat eljuttattuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, a vancouveri ötkarikás játékok szervező bizottságához és a Nemzetközi Sí Szövetséghez is" - mondta a  Szlovén Olimpiai Bizottság szóvivője.
A szlovének tiltakozása Petra Majdic szerdai balesete miatt született. A 30 éves versenyző a bemelegítés során egy kanyarban kisodródott, és egy több méter mély árokba zuhant. A szervezők megengedték neki, hogy a női egyéni sprint szám selejtezőjében ne a számára kisorsolt harmadik helyről, hanem utolsóként induljon, s végül - a láthatóan igen komoly fájdalmak ellenére - a fináléba verekedte magát, majd ott nem kevésbé hősiesen küzdve harmadikként ért célba.
A későbbi orvosi vizsgálatok aztán kiderítették, hogy négy bordája eltört és a mellhártyája is beszakadt, így a továbbiakban már nem versenyezhet Vancouverben.

Jégkorong: svájci siker hosszabbításban
Svájc hosszabbításban legyőzte Norvégia csapatát a vancouveri téli olimpia férfi jégkorongtornájának első szombati mérkőzésén.
Eredmény, férfiak, A csoport:
Svájc-Norvégia 5-4 (1-1, 2-2, 1-1, 1-0) - hosszabbításban, gól: Sprunger (2.), Wick (30.), Sannitz (36.), Blindenbacher (50.), Lemm (63.), illetve Vikingstad (13., 39., 53.), Hansen (26.)
A csoport állása: 1. Egyesült Államok 6 pont/2 mérkőzés, 2. Kanada 5/2, 3. Svájc 3/3, 4. Norvégia 1/3.


Jégkorong: Svájci siker a női helyosztón
Svájc csapata hatgólos győzelmet aratott Kína felett a vancouveri téli olimpia női jégkorongtornájának 5-8. helyért zajló szombati helyosztóján.
A svájciak sikeréből Stefanie Marty négy góllal vette ki a részét.

Síakrobatika: kiesett a női ugrás címvédője
Nem jutott a 12 fős döntőbe a szombati selejtezőből a vancouveri téli olimpián a síakrobaták női ugró számának svájci címvédője, Evelyne Leu.
A 33 éves, ötkarikás játékokon negyedszer induló versenyző ugrását az első sorozatban még az ötödik legjobbnak (93,75 pont) ítélték a pontozók, azonban a másodikban hibázott, így csak a 19. legjobb pontszámot (61,75) kapta, összesítésben pedig 155,50 ponttal meglepetésre a 16. helyen végzett.
A kvalifikációban a fehérorosz Alla Cuper szerepelt a legjobban három kínai riválist megelőzve. A finálét magyar idő szerint csütörtökön 4:30 órától rendezik.


Gyorskorcsolya: holland diadal férfi 1500 méteren
A holland Mark Tuitert nyerte a gyorskorcsolyázók férfi 1500 méteres számát a vancouveri téli olimpia szombati versenynapján.
Mögötte az 1000 méter olimpiai bajnoka, az amerikai Shani Davis lett a második, míg harmadik helyen a norvég Havard Bökko végzett.
Amikor az utolsó négy páros volt hátra, az a dél-koreai Mo Te Bum vezetett, aki 500 méteren arany-, 1000 méteren pedig ezüstérmes lett. Ekkor az orosz Ivan Szkobrev szédületes hajrával taszította le az első helyről az ázsiai riválisát, igaz mindössze öt századdal.
A következő kettős, az ezen a távon 2004-ben és 2005-ben világbajnoki ezüstérmes Tuitert és az inkább hosszabb távokon remeklő, Vancouverben 5000 méteren negyedik Bökko fordított taktikát választott, azaz elképesztő tempóban kezdtek: egy körrel a vége előtt Tuitert több mint két, Bökko több mint egy másodperces előnnyel rendelkezett Szkobrevvel szemben. Ugyan az utolsó 400 méteren mindketten lassultak, de így is gyorsabbnak bizonyultak az orosznál.
Az utolsóelőtti páros nem tudott beleszólni az érmek sorsába, de az utolsó duóban kapott helyet az a Davis, aki Torinóban és Vancouverben győzött 1000 méteren, 1500-on pedig Torinóban második lett, egyúttal a szám világbajnoki címvédője. Davis is belekezdett az elején, de nem annyira, mint Tuitert, csak tartani tudta az első körben összeszedett hátrányt, sőt az utolsó körre elmerevedett, de Bökko elé - ha csak három századdal is, de - még éppen befért, így ezüstéremmel gazdagította ötkarikás medálgyűjteményét.
Gyorskorcsolya, férfi 1500 m, olimpiai bajnok:
Mark Tuitert (Hollandia) 1:45.57 p
2. Shani Davis (Egyesült Államok) 1:46.10
3. Havard Bökko (Norvégia) 1:46.13


Rövidpályás gyorskorcsolya: Huszár hatodik 1500 méteren
Huszár Erika hatodik, azaz pontszerző helyen végzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 1500 méteres számában szombaton a vancouveri téli olimpián.
Az aranyérmet olimpiai rekorddal a kínai Csou Jang (Zhou Yang) szerezte meg két dél-koreai riválisa, Li Eun Bjul és Park Szeung Hi előtt.
A négy éve Torinóban ezen a távon negyedik magyar versenyző a nyolcfős fináléban úgy előzte meg két vetélytársát, a bolgár Jevgenyija Ragyanovát és a kanadai Tania Vicentet, hogy egyetlen bukás és kizárás sem volt a futamban. Huszár ezzel legjobb európaiként zárt ebben a számban.
Huszár, aki a négy évvel ezelőtti döntőből egyedüliként jutott ismét a fináléba a táv elején a hatodik-hetedik helyen haladt, majd ritmust váltott és egészen a harmadik pozícióig tört előre. A verseny kétharmadához érve a két dél-koreai és a kínai rivális begyújtotta a rakétákat, a mezőny szétszakadt, s Huszárt ekkor még ketten megelőzték, de pontszerző helyét "szélesen" korcsolyázva biztosan megtartotta a célig.
Az egyaránt selejtezőben kiesett Heidum Bernadett és Darázs Rózsa közül előbbi 23. helyen zárt, míg utóbbit kizárták a futamában.
Rövidpályás gyorskorcsolya, női 1500 m, olimpiai bajnok:
Csou Jang (Kína) 2:16.993 p
2. Li Eun Bjul (Koreai Köztársaság) 2:17.849
3. Park Szeung Hi (Koreai Köztársaság) 2:17.927
...6. HUSZÁR ERIKA 2:19.251
...23. HEIDUM BERNADETT
Darázs Rózsát kizárták a selejtezőben.


Curling: svéd vereség a nőknél
Nagy meglepetésre simán kikapott Svédország csapata Oroszországtól a vancouveri téli olimpia női curlingtornájának szombati versenynapján, így már csak a házigazda kanadaiak veretlenek.
Kína-Németország 9-7
Oroszország-Svédország 10-1
Egyesült Államok - Nagy-Britannia 6-5
Svájc-Dánia 8-7
Az állás: 1. Kanada 4 győzelem/0 vereség, 2. Svédország 4/1, 3. Kína 4/2, 4. Nagy-Britannia 3/3, 5. Japán 2/2, 6. Egyesült Államok, Svájc és Németország 2/3, 9.  Oroszország 2/4, 10. Dánia 1/5


Bob: kettős német vezetés a ketteseknél
Két német egység áll az élen a kettesbob első két futama után szombaton a vancouveri téli olimpián.
A vasárnapi utolsó két futamot a címvédő André Lange, Kevin Kuske kettős várja az első helyről megelőzve az nyitófutamban pályarekordot elérő Thomas Florschütz, Richard Adjei duó előtt.
Bob, kettes, állás 2 futam után:
1. André Lange, Kevin Kuske (Németország) 1:43.31 p (51.59 mp/51.72 mp)
2. Thomas Florschütz, Richard Adjei (Németország) 1:43.42 p (51.57/51.85)
3. Alekszandr Szubkov, Alekszej Vovoda (Oroszország) 1:43.81 (51.79/52.02)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?