Tomi Kid novemberben vb-címmeccset vív

<p>Szenzációs sikert könyvelhet el a szlovákiai ökölvívás: Kovács Kid Tamás november 23-án Makaóban, Manny Pacquiao gáláján lép kötelek közé, s a WBA szervezet világbajnoki övéért fog bokszolni a címvédő kazah Bejbut Sumenov ellen.<br />&nbsp;</p>

A meccs létrejötte – eredménytől függetlenül – már óriási dolognak számít, korábban egyetlen szlovákiai ökölvívó sem szerepelhetett ilyen rangos gálán.

„Hihetetlen dolog, hogy egy egyszerű taksonyi srác, egy Tomi Kid, aki saját maga szervezte a mérkőzéseit, plakátolt, árulta a jegyeket, kikerül egy ilyen hatalmas gálára, ahol a világ legjobb ökölvívói lesznek. Az pedig csak fokozza a mérkőzés jelentőségét, hogy a legerősebb és legrégibb világszervezetnél, a WBA-nál fogok világbajnoki címért bokszolni” – nyilatkozta lapunknak a 36 éves ökölvívó, aki eddig 23 meccset vívott a profi ringben, s mindegyiket megnyerte.

Bejbut Sumenov 30 éves, profi pályafutása során 14 mérkőzést vívott, s ebből 13-at nyert meg. Már a 9. profimérkőzésén a WBA-vb-övért bokszolhatott, ekkor még vesztett, a következő próbálkozása (2010. januárjában) azonban már sikeres volt, vagyis mindössze 10. profi összecsapásán világbajnok lett. Korábban erre a félnehézsúlyúak között még nem volt példa, az előző rekordot Jeff Harding tartotta, aki 1989-ben 15 mérkőzés után nyert vb-címet.

„Hogy mit tudok az ellenfélről? Azt, hogy ő a világbajnok, s hogy nagyon gyorsan világbajnok lett. Kiváló bokszoló” – dicsérte Sumenovot Tomi Kid.

A Galántán élő ökölvívó tisztában van vele, hogy a menedzsmentnek bizonyára azért esett rá a választása, mert verhető ellenfélnek tartják. „Van több címem és veretlen vagyok, viszont biztos, hogy olyan ellenfelet kerestek, akinek jól hangzó mérlege van, de akiről azt gondolják, hogy Sumenov le fogja győzni. Én meg azt gondolom, még meglepődhetnek” – nyilatkozta Kovács, aki a WBF világbajnoka és a WBO Európa-bajnoka is volt, de korábban csak Németországban és Magyarországon bokszolt külföldön, s azok is csak kisebb gálák voltak. Legutóbbi mérkőzését néhány száz ember előtt, a galántai sportcsarnokban vívta. Ehhez képest a makaói Cotai Arénában tizenötezren fogják tombolva várni a gála kicsúcsosodását, az amerikai Brandon Rios és a makaói Manny Pacquiao címmeccsét. „Ez egy álom – jegyezte meg Tomi Kid. – Egyáltalán nem tartok tőle, tudom, hogy mihelyt belépek a szorítóba, már csak én leszek, az ellenfelem, meg a bíró. A tizenötezer embert meg azt, hogy milyen rangos rendezvényen veszek részt, teljesen ki fogom zárni a tudatomból.”

November 23-áig Kovács Tamás csak erre a mérkőzésre fog koncentrálni, addig az ökölvívó-szakosztályában, a KO Box Clubban is másokra bízza az érdemi munkát. Saját edzőtáboraihoz pedig támogatókat keres, mert élete nagy lehetőségére megfelelően fel kell készülnie. „Erősebbnek, gyorsabbnak, ügyesebbnek kell lennem, és kemény edzőpartnerekkel kell bokszolnom, mert nem állhatok ki Sumenov ellen úgy, hogy én a felkészülés során nem kaptam ütéseket – magyarázta Tomi Kid. – Jó formában kell lennem, de már az hatalmas dolog, hogy ez a párharc egyáltalán létrejön.”

A vb-címmeccsel pénzdíj is jár, Kovács azonban hangsúlyozza, nem ebből fog meggazdagodni: „Rengeteg pénzt fog felemészteni a felkészülésem. Nem vagyok túlfizetve, mint a többi ökölvívó, sőt, ahhoz képest, hogy mennyit kapnak a külföldi sztárok, én nagyon alul vagyok fizetve. Nem a pénzért fogok bokszolni, hanem a lehetőségért.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?