Švajda Gábor veterán és ultrafutó lett

svajda

Terep- és maratonfutóként ismert Švajda Gábor. Az udvardi származású, Pozsonyban élő atléta is a koronavírus-járvány korlátjaiba ütközött az elmúlt hónapokban. Nem panaszkodik, de nem is érzi magát a bőrében, profiként lehetőségektől fosztotta meg a váratlan helyzet. Főleg azután, hogy ultrafutó lett, és a veteránok közé (novemberben lesz 36 éves) lépett.

Mint mondja, a járvány miatti korlátozások nem akadályozták meg abban, hogy fusson, tehát edzésben nem volt hiánya. „Nehéz megszokni, hogy az embernek nincs konkrét célja, sorra estek ki a versenyek az idei naptárból – avatott világába, mikor éppen szüleinél tartózkodott Udvardon, először a koronavírus-járvány ideje alatt. – A dotációkat és a támogatásokat leállították. Ha nincs bevétel, nehéz boldogulni. Ezért vagyok hálás Pék Zoltánnak és Nagy Dávidnak, akik gondoltak rám. Úgy látom, ősszel beindulhat a versenyidény, most arra készülök. Közben vannak virtuális viadalok is, de az nem az én stílusom.”

Utolsó versenye a majcíchovi 10 km volt, még március elején, ahol egyéniben 9. volt, és mivel visszatért az érsekújvári AC-ba, elindult a klubváltóban is. Abban a sokszoros szlovák bajnok, Magyar Imre is versenyzett, s társaikkal együtt végül másodikok, bajnoki ezüstérmesek lettek a veteránok között. 

„Új korosztályomban idén már fedett pályán is bemutatkoztam. Mind 800, mind 3000 méteren a legjobb időt futottam a veteránok országos bajnokságán, de itt a korosztályos koefficiens is mérvadó, ami végül kétszer a 3. helyre rangsorolt – újságolta. – A járvány azonban megfosztott a tavaszi folytatástól. Elmaradt a pozsonyi maraton, a háromhetes spanyolországi edzőtábor, a közös magyar, szlovák és osztrák maratonbajnokság. Hiába, el kell fogadni, ami van. Legalább nagyobb örömöt hoz majd a futás, ha újra lesznek a versenyek. Azt hittük, minden természetes, jön magától, s rádöbbentünk, hogy nem.”

Švajda tavaly két maratont futott, 2:29:55-ös legjobb idejét nem szárnyalta túl, de mindkét helyen másodikként rangsorolták: Lipcsében 700 versenyző között szakadó esőben, Rajecben hatalmas hőségben ért célba. És az ultramaraton-futók között is indult a brassói világbajnokságon: 3:17 órás idejével 44. lett az 50 km-es távon. „Idén Jordániában lesz a vb, pont november 27-ére írták ki a versenyt, 36. születésnapomra. Oda szeretnék eljutni” – szólalt meg beszélgetésünk végén ultrafutói énje.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?