Slovnaft Extraliga: a pozsonyiak triplázásra készülnek

Pozsony |

<p>A tavalyihoz hasonlóan most is szeptember elején rajtol a jégkorong Slovnaft Extraliga 2008/2009-es pontvadászata. Ma két, előrehozott meccsre (Zvolen-Slovan, Košice-Kežmarok) kerül sor, az 1. forduló találkozóit vasárnap bonyolítják le. Ezúttal tizenhárom csapat szerepel az élvonalbeli bajnokságban. Csak egy tucat együttes küzd a bajnoki címért, ugyanis - a tavalyihoz hasonlóan - az U20-as válogatott versenyen kívül indul, ám az ellenfelek magukkal viszik az ellene elért eredményeket.</p>

Az illetékesek újabb két évvel meghosszabbították a korosztályos gárda élvonalbeli szereplését, ugyanis tavaly, a bajnokság hajrájában több fiatal is játéklehetőséget kapott a playoffba jutó csapatokban. Most is ez a cél, illetve a fiatalok sikeres vb-szereplése. Az U20-as válogatott ezúttal is Puhóban játssza hazai meccseit, s csak az alapszakasz első két felvonásában, illetve a rájátszásban lép jégre.

Alaposan megváltoztatták a lebonyolítási rendszert. A négy részből álló alapszakasz után következik a kétcsoportos (az 1-6. és a 7-13. helyért) rájátszás, majd a legjobb nyolc együttes részvételével a hagyományos, kieséses rendszerben zajló playoff, valamint a két szakaszból álló osztályozó (a 9-12. helyért, majd pedig a két sereghajtó és a második vonal két legjobbjának a négy győztes mecscsig tartó csatája).

A pontvadászat körmérkőzéses sorozatában, valamint a rájátszásban sincs remi, ha a rendes játékidő után döntetlenre áll a találkozó, akkor ötperces hosszabbítás következik, s ha ezt követően sem változik az eredmény, akkor büntetők zárják a mérkőzést. Ha valamelyik gárda gólt lő a rájátszásban, véget ér az összecsapás. A 60 perc utáni győzelemért három pont jár, a hosszabbításban és a büntetőkkel kiharcolt sikerét pedig kettő. Újdonság, hogy az a csapat is kap egy pontot, amelyik a túlórában szenved vereséget.

Ezúttal is a címvédő Slovan az extraliga legnagyobb esélyese, a kékeknek nemcsak a honi bajnokságban, hanem a Bajnokok Ligájában is helyt kell állniuk. „Triplázni szeretnénk, eddig ez még senkinek nem sikerült az extraligában! Remélem, április elején zsinórban harmadik elsőségünket ünnepelhetjük. Nagyon odafigyelünk a BL-re is. A főtáblán ugyan nehéz ellenfelek várnak ránk, de bizonyítani szeretnénk. Nagy sikernek számítana, ha eljutnánk az elődöntőig“ - nyilatkozta Maroš Krajčí, a pozsonyiak klubelnök-főmenedzsere.

A kassaiak ezúttal is egyelőre csak a döntőbe jutásról beszélnek, illetve szeretnék megnyerni az alapszakaszt, hogy jövőre is indulhassanak a Bajnokok Ligájában. Az idei BL-selejtezőkre szorgalmasan készülnek a kelet-szlovákiaiak, már egy hét múlva a franciaországi Rouenben lépnek jégre, s természetesen a főtáblára jutás a céljuk. A Slovanhoz képest nagy volt a mozgás a csapat háza táján: tizenhárman is távoztak, és csak kilencen érkeztek. Sokat várnak Droppától (Žilina), Jendektől (Skalica), Weissmanntól (Zslobin - fehérorosz) és Špilártól (Asztana - kazah). Már most négyezer bérlet gazdára talált (Pozsonyban „csak“ 3500), ez is azt bizonyítja, továbbra is nagy az érdeklődés a hoki iránt a Hernád-parti városban, és -minden bizonnyal - zsúfolt lelátók előtt játszhatják hazai mérkőzéseiket a trónfosztásra készülő kassaiak.

A többi csapat tulajdonképpen az úgynevezett „indultak még“ kategóriába sorolható, bármelyik együttestől hatalmas bravúr lenne, ha kiharcolná a fináléba kerülést. Trencsénben és Zólyomban kizárólag a fiatalokra építenek, meglátjuk, mire lesz képes, a két, szebb napokat látott gárda. Érdekesség, hogy a „legszegényebb“, késmárki csapatban tizenegy saját nevelésű hokis is található.

Sajnos, egyelőre nem született megállapodás az extraligás hokimeccsek tévéközvetítéséről, pedig már van egy sportcsatorna is, ám az STV 3 (közel százmillió a költségvetése) egy-két kivételtől eltekintve csak ismétléseket sugároz. A hokiszövetség vezetői azonban reménykednek, hogy rövidesen sikerül közös nevezőre jutniuk az illetékesekkel az élő extraliga-közvetítésekkel kapcsolatban. (Zsigárdi László)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?