Remekelnek a tengerentúli kapusok

<p>Ochoa, Ospina, Navas, Howard, Bravo – a tengerentúli kapusok nevétől hangos a világ. A foci-vb-n mind az öten brillíroztak, ketten közülük ráadásul még mindig játékban vannak.</p>

ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Összeállításunkban az amerikai kontinens kapusainak remeklését idézzük fel.

Ochoa válogathat

A mexikói Guillermo Ochoa a brazilok elleni csoportmérkőzésen hívta fel magára először a figyelmet, amikor egyszerűen képtelenség volt neki gólt lőni. Hat nagy védése volt, a meccs végül 0:0-lal ért véget. A kapust a mérkőzés legjobbjának választották, ahogyan a hollandok elleni nyolcaddöntőben is, ám a közép-amerikai együttes hiába vezetett, végül 2:1-re kikapott az Oranjétól. A 28 éves Ochoa a meccs után vigasztalhatatlan volt, de remek vb-szereplésével így is felhívta magára a figyelmet. Mivel éppen lejárt a szerződése a francia bajnokságban szereplő Ajacciónál, szabadon igazolható. A francia liga kiesőjénél egy év alatt kevesebbet keresett, mint Wayne Rooney a Manchester Unitednél egy hét alatt, de most bizonyára jobb ajánlatokból válogathat.

Navast nem engedték

A Costa Rica-i Keylor Navas eddig a legjobb százalékkal védő kapus a világbajnokságon. A Levante 27 éves játékosa eddig 87,5%-os eredményességgel hatástalanította a lövéséket, csak két gólt kapott, a legemlékezetesebb védést pedig a görögök elleni tizenegyespárbajban mutatta be, amikor kivédte egykori klubtársa, Teofanisz Gekasz büntetőjét. Costa Rica ezzel fennállása során először jutott be a legjobb nyolc közé, Navasért pedig bejelentkezett az Atlético Madrid. A Bajnokok Ligája idei döntőse 6 millió eurót és a csatár Léo Baptistaót ajánlotta érte, de a Levante ezt kevesellte, mivel Navas szerződésében 10 millió eurós kivásárlási ár szerepel.

Ospina a vb-re koncentrál

A kolumbiaiaknál elsősorban a góllövőlistát vezető James Rodríguez áll a reflektorfényben, de a válogatott jó szerepléséhez a kapus David Ospina megbízható teljesítménye is szükséges. A Nice 25 éves kapusa a második a százalékos mutató alapján: a kapujára tartó lövések 86,7%-át kivédte. Ospina a vb-selejtezők során is remekelt, ő kapta a legkevesebb gólt, s formáját most is tartja: Kolumbia eddig csak két gólt kapott a brazíliai tornán. Az idény végén Ospinának is lejárt a szerződése klubcsapatánál, s már hírbe is hozták az Arsenallal, a kapus azonban egyelőre csak a vb-re koncentrál.

Bravo a Barcába tart

A chilei Claudio Bravo viszont már tudja, hol folytaja: a 31 éves hálóőrt a világbajnokság alatt leigazolta a Barcelona. Bravo a brazilok elleni nyolcaddöntőben kiváló teljesítményt nyújtott, csak egy gólt kapott (ezt megelőzően a csoportmeccseken hármat), a tizenegyeseknél azonban kevesebb szerencséje volt, mint a brazil Júlio Césarnak. Bravónak a Barcelonában a 22 éves német Marc-André ter Stegennel kell megharcolnia az egyes számú kapus pozíciójáért.

Howard büszke a gyökereire

Tim Howard a belgák elleni nyolcaddöntőben úgy védett, hogy azt éveken át emlegetni fogják. Ha nem ő áll az USA kapujában, akkor biztosan nem kerül sor hosszabbításra, így a belgák 120 percnyi játék után nyertek 2:1-re. Howard összesen 16 védést mutatott be ezen az egy meccsen, a Wikipédián azonnal ki is kiáltották az Egyesült Államok új védelmi miniszterének. Howardot egyébként kicsit a magyar szurkolók is magukénak érezhetik: az Everton 35 éves kapusának magyar az édesanyja, s Howard több interjúban is elmondta, fontosak számára a magyar gyökerei. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?